Rusko začína budovať prvý rýchlo neutrónový reaktor na svete
13 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský jadrový energetický gigant Rosatom začal v meste Seversk s výstavbou jedinečnej energetickej jednotky s inovatívnym rýchlo neutrónovým reaktorom BREST-OD-300, informuje portál RT.


„Úspešná implementácia tohto projektu umožní našej krajine stať sa prvým majiteľom takejto jadrovej energetickej technológie na svete. Technológia plne spĺňa zásady trvalo udržateľného rozvoja z hľadiska životného prostredia, prístupnosti, spoľahlivosti a efektívneho využívania zdrojov,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Rosatom Alexej Lichačev.

"Dnes opäť potvrdzujeme našu reputáciu lídra v pokroku vo vývoji jadrových technológií na svete," dodal.

Cieľom projektu je posunutie jadrovej energie na novú úroveň.



"Spustením BREST-u sa ruský Rosatom a celý svetový jadrový priemysel posúvajú vpred," uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. Poukázal na to, že jadrové technológie vyvinuté ruskými organizáciami a výskumnými ústavmi vedú svetový energetický sektor.

Reaktor bude pracovať na zmiešané palivo nitrid uránu a plutónia (palivo MNUP) špeciálne vyvinuté pre dané zariadenie. Elektráreň bude neoddeliteľnou súčasťou komplexu Pilot Demonstration Energy Complex (PDEC). Ide o zoskupenie troch vzájomne prepojených jedinečných zariadení vrátane závodu na výrobu jadrového paliva.

Reaktor BREST-OD-300 by mal začať prevádzku v roku 2026. Zariadenie na výrobu paliva bude postavené do roku 2023 a výstavba modulu na spracovanie paliva je naplánovaná na začiatok roku 2024, uviedol Rosatom. Konštrukcia reaktora chladeného olovom je založená na princípoch takzvanej prírodnej bezpečnosti.

Muž sa počas letu pokúsil otvoriť dvere lietadla. Bolo nútené núdzovo pristáť (VIDEO)
Lietadlo spoločnosti Delta Air Lines muselo núdzovo pristáť po tom, čo sa muž pokúsil násilím otvoriť dvere stroja. Cestujúci zdieľali na sociálnej sieti zábery agresívneho pasažiera, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Lukáš Leca