Sorry, Kyjev, strýčko Sam ti nepomôže. Skončili tak roky ukrajinskej naivity (Paul Robinson)
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Paula Robinsona (Russia Today)



Od roku 2014 USA povzbudzujú vodcov Kyjeva, aby verili, že im strýko Sam drží chrbát. No nech sa páči. Teraz, keď sa výstavba plynovodu Nord Stream 2 blíži ku koncu, ukrajinský prezident hovorí o zrade. Konečne si uvedomil, že bol uvedený do omylu, zamýšľa sa profesor na Univerzite v Otave Paul Robinson.




Bidenov predchodca Donald Trump mal problémové vzťahy s krajinou, ktorú obvinil zo snahy narušiť jeho volebnú kampaň v roku 2016. Republikáni tiež využili obchodné jednania Bidenovho syna Huntera na Ukrajine na to, aby označili Trumpovho demokratického súpera za skorumpovaného.

Ukrajinci následne všeobecne privítali Bidenovo zvolenie za prezidenta a považovali ho za oveľa spoľahlivejšieho spojenca. Teda aspoň do tohto týždňa. Teraz veci vyzerajú trochu inak.
Zelenského tlak na Bidena

Za posledných pár mesiacov tlačil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský na Bidena. Chcel sa s ním stretnúť skôr ako Putin. V opačnom prípade by mohli podľa neho ruský a americký vodca zvrátiť osud Ukrajiny a potom predložiť Kyjevu hotovú vec. Malo sa predísť akýmkoľvek pokusom Američanov o vydanie Ukrajiny Rusom.

Hrozí, že nová „peňaženka digitálnej identity“ EÚ sa použije na kontrolu a sledovanie ľudí tak, ako to robí Čína (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


To sa však nestane. V pondelok Biden telefonoval so Zelenským a pozval ho Washingtone neskôr v lete po stretnutí Bidena s Putinom v Ženeve 16. júna. Biely dom podľa všetkého rozhodol, že riadenie vzťahov s Ruskom má prednosť pred tým, či bude  spokojná Ukrajina.

To je nerozumné stanovisko, pretože Moskva má vo výzbroji takmer 1 500 jadrových hlavíc, zatiaľ čo Ukrajina ani jednu. Bezpečnosť sveta má tendenciu sústrediť myseľ na to, čo je skutočne prioritou.
Sabotovanie Nord Stream II skončilo

Ďalším úderom pre Zelenského je, že Bidenova administratíva sa konečne vzdala svojho zámeru sabotovať plynovod Nord Stream 2, ktorý je navrhnutý na dodávku zemného plynu priamo z Ruska do Nemecka.

Nord Stream 2: Washington uvoľňuje zovretie
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Iveta Machová


V súčasnosti Rusko vyváža zemný plyn do zvyšku Európy predovšetkým prostredníctvom starého sovietskeho potrubného systému vedeného cez Ukrajinu a Kyjevu za toto privilégium platí ročne 3 miliardy dolárov. Kyjev sa obáva, že akonáhle bude nový plynovod v prevádzke, bude Rusko schopné zastaviť dodávku plynu cez krajinu, čím ho pripraví o toľko potrebnú hotovosť.

Z tohto dôvodu Zelenský a jeho spojenci lobujú u Američanov, aby zabránili dokončeniu ropovodu. Za týmto účelom Trumpova administratíva uvalila na spoločnosti zapojené do projektu početné sankcie. Bidenova vláda však teraz upustila od týchto sankcií, čím dala ropovodu zelenú na dokončenie.

No to nebolo nič viac ako uznanie reality: Nord Stream 2 bude dokončený bez ohľadu na to, čo urobila Amerika. Nemalo teda zmysel, aby USA zhoršovali svoje vzťahy s Berlínom o nič viac, ako už sú.

Prvý úsek plynovodu Nord Stream 2 je dokončený. Napriek sankciám USA
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Vzhľadom na výber medzi vôľou bohatého a mocného Nemecka na jednej strane alebo slabej a chudobnej Ukrajiny na strane druhej bolo celkom zrejmé, na ktorú stranu sa Washington postaví. Jediným prekvapením bolo, že vypracovanie trvalo tak dlho.


Putin ešte viac prispel k zraneniu Ukrajiny, keď minulý týždeň oznámil, že prvá časť ropovodu je hotová. Táto správa vyprovokovala Zelenského k vyčíňaniu. V rozhovore pre spravodajský web Axios sa sťažoval, že bol „zmätený“ a „sklamaný“ z amerického rozhodnutia upustiť od sankcií na projekt.


Podľa jeho slov bol „presvedčený“, že Amerika môže zastaviť výstavbu, ak chce. Zelenského rozhnevalo aj to, že mu Američania nepovedali o svojom rozhodnutí a že sa o ňom musí dozvedieť z tlačového brífingu Bieleho domu. "Koľko životov Ukrajincov stojí vzťah medzi USA a Nemeckom?" opýtal sa.

Zelenský: "Nord Stream 2 bude stáť Kyjev každý rok 3 miliardy dolárov, nemáme z čoho financovať armádu"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Uveril naivnej fantázii

Komentáre ukrajinského prezidenta odhaľujú pozoruhodnú naivitu. Zdá sa, že skutočne veril, že USA sú všemocné a že Američania uprednostnia vzťahy s Kyjevom pred vzťahmi s Moskvou a Berlínom. Teraz sa učí, že v medzinárodnej politike, ako povedal Thucydides, „silní robia, čo chcú, a slabí trpia, ako musia.“

Ak bude epizóda slúžiť ako budíček pre Zelenského vládu, bude to dobrá vec. Ukrajinskí vodcovia príliš dlho budili dojem, že žijú vo svete fantázie. V ktorom Západ v pravý čas prinúti Rusko, aby upustilo od akejkoľvek podpory povstaniu na Donbase kampaňou s obrovským ekonomickým, vojenským a diplomatickým tlakom.

Táto vízia vyvolala v Kyjeve neochotu urobiť ústupky potrebné na nastolenie mieru na Donbase podľa dohody z Minska z februára 2015, najmä udelenie „osobitného štatútu“ provinciám Doneck a Luhansk. Vo výsledku zohral významnú úlohu pri udržiavaní konfliktu na východe Ukrajiny.

Rusko dokončuje prvú vojnovú loď vybavenú najmodernejšou "neviditeľnou" technológiou
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

USA uviedli Ukrajinu do omylu

Aby sme však boli k Zelenskému spravodliví. Američania urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby podporili fantáziu, že na Rusko možno tlačiť, aby sa vzdalo. Ako poznamenáva vo svojom rozhovore pre Axios, Biden mu ponúkol „priame signály“, že USA sú pripravené blokovať plynovod Nord Stream 2.

To je pravdepodobné. Je v súlade so vzorcom správania, v ktorom Washington viedol vládnucu elitu Kyjeva k domnienke, že k nej možno dôjde, vrátane snáh ignorovať Minskú dohodu.

Kde urobili súdruhovia z USA chybu? Napriek tvrdým sankciám je Nord Stream 2 tesne pred dokončením
Na stavbe druhej vetvy plynovodu Nord Stream pokračuje pokladanie potrubia. V teritoriálnych vodách Dánska už zostáva iba deväť kilometrov. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Preto asi nie je prekvapujúce, že sa Zelenský cíti zradený. Americká vláda uviedla vodcov Ukrajiny do omylu.  Pre vonkajšieho pozorovateľa to nikdy nebolo pravdepodobné. Ale v zúfalom svete ukrajinskej politiky sa to mohlo javiť inak.

Kyjevská bublina už dávno potrebovala prasknúť. Pokiaľ to debakel Nord Stream 2 dokázal, bol to pre Ukrajinu paradoxne celkom dobrý týždeň - bez ohľadu na to, čo si Zelenský alebo jeho priaznivci môžu myslieť.

USA ustupujú od sankcií za Nord Stream 2
Nová americká administratíva by mohla byť ochotná rokovať s Nemeckom o zrušení amerických sankcií za projekt plynovodu Nord Stream 2. No len v prípade, ak Nemecko ponúkne riešenia na zaistenie energetickej bezpečnosti Európy, informuje nemecký... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Diana Zaťková