Zelenský: "Nord Stream 2 bude stáť Kyjev každý rok 3 miliardy dolárov, nemáme z čoho financovať armádu"
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Z vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyplýva, že dokončenie kontroverzného projektu Nord Stream 2 pripraví Ukrajinu o približne 3 miliardy dolárov ročne. Plynovody v krajine už nebudú potrebné na prepravu ruského plynu do západnej Európy, informuje portál RT.




Zelenský delegácii amerického Kongresu povedal, že Amerika by mala urobiť všetko pre to, aby zabránila dokončeniu programu Nord Stream 2.

Po dokončení bude plynovod spájať Nemecko cez Baltské more priamo s Ruskom. Jeho cieľom je chrániť energetickú bezpečnosť Berlína a znížiť závislosť procesu od tranzitu plynu z tretích krajín, čím sa zníži cena.

Zelenský: "Zjednotenie Ruska a Bieloruska by bolo pre Kyjev obrovským bezpečnostným problémom"
Vytvorenie skutočného zväzového štátu medzi Ruskom a Bieloruskom pod kontrolou Moskvy by mohlo podľa prezidenta krajiny Volodymyra Zelenského predstavovať pre Kyjev vážnu hrozbu. Malo by to vplyv na národnú bezpečnosť Ukrajiny, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Chýba už len sto kilometrov

V súčasnosti podľa vicepremiéra Alexandra Nováka zostáva dokončiť zhruba 100 km, čo by sa malo dosiahnuť do konca roku 2021.

„Len Spojené štáty a administratíva prezidenta Joe Bidena môžu zabrániť dokončeniu a uvedeniu do prevádzky Nord Stream 2,“ vysvetlil Zelenský. "Nord Stream 2 odpojí Ukrajinu od dodávok plynu, čo znamená, že nás 'odpojí' od najmenej 3 miliárd dolárov ročne ... Ukrajinskú armádu nebudeme mať z čoho platiť."

Podľa ukrajinského vodcu krajina bez týchto peňazí už nebude mať „mocnú a dobre zásobenú armádu“, ktorá by pokračovala v „obrane Európy a európskych hodnôt“.

V EÚ začal fungovať systém otroctva: Covid pasy sú na svete. Zatiaľ zatiaľ ich zaviedlo sedem krajín
Technický systém podporujúci preukázanie sa zaočkovaním proti Covid-19 začal fungovať v EÚ. Covid pas má uľahčiť cestovanie. V skutočnosti ide o systém otroctva. Doposiaľ sa do programu zapojilo sedem členských štátov, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Washington so sankciami neuspel

Výstavbe Nord Stream 2 výrazne bránili sankcie USA. Washington uložil početné balíčky opatrení voči spoločnostiam podieľajúcim sa na stavbe, údržbe, poistení a certifikácii projektu. Americké úrady tvrdia, že jeho dokončenie by „narušilo celkovú energetickú bezpečnosť a stabilitu Európy“.

Niektorí však obvinili Američanov, že bránia ropovodu z ekonomických dôvodov, pretože krajina sa snaží zvýšiť svoj vývoz skvapalneného zemného plynu na kontinent.

Zadržaný bloger priznáva vinu. Lukašenko sa podľa neho zachoval ako človek s "oceľovými guľami"
Bloger Roman Protasevič, jeden zo spoluzakladateľov kanálu Nexta Telegram, ktorého Minsk uznal ako extrémistický subjekt a ktorý bol zadržaný na letisku v Minsku, uznal svoju vinu pri organizovaní a príprave akcií porušujúcich verejný poriadok,... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Moskva šikanuje Kyjev

Kyjev tiež tvrdí, že jeho odpor voči Nord Stream 2 súvisí s národnou bezpečnosťou. Začiatkom tohto roka ukrajinský vicepremiér Aleksej Reznikov pre Wall Street Journal uviedol, že Moskva sa pokúsila šikanovať svojho západného suseda hrozbou odrezania plynu prepravovaného cez toto územie.

"Na rozdiel od útoku na Krym, ktorý bol prekvapením, bude mať dokončenie ropovodu úplne predvídateľné dôsledky pre našu národnú bezpečnosť," napísal Reznikov. "Ukrajina bude nenávratne oslabená, akonáhle bude mať Rusko nové priame plynové spojenie s Nemeckom."

Ruský námestník ministra obrany: "Pred našimi očami sa utvára nový svetový poriadok"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková