Pre Pentagon je Čína najväčšou hrozbou, chcú ju odradiť rozpočtom vo výške 715 miliárd dolárov
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Americká armáda označila Čínu za „výzvu“ číslo jedna. A najvyšší predstaviteľ obrany uviedol, že budúce výdavky sa budú do veľkej miery zameriavať na odradenie od čínskej „agresie“, informuje portál RT.


Americká politika voči Číne

Minister obrany Lloyd Austin vydal usmernenie, v ktorom po mesačnom hodnotení Pentagonu načrtáva americkú vojenskú politiku voči ľudovej republike. Nová smernica je však utajovaná, Austin a ďalší vojenskí predstavitelia ponúkajú z dokumentu len nepatrné podrobnosti.




"Iniciatívy, ktoré dnes predkladám, sú zakomponované do prístupu vlády USA k Číne a pomôžu pri vývoji stratégie národnej obrany, na ktorej pracujeme," uviedol Austin v písomnom vyhlásení.

V samostatnej tlačovej správe Pentagonu, ktorá označuje Peking ako „stimulačnú výzvu národa číslo jeden“, poskytli vyšší obranní úradníci ďalšie údaje. Jeden uviedol, že smernica požaduje investície „do bezkonkurenčnej americkej siete spojencov a partnerov“ a posilnenie „odstrašovania vo všetkých bojových doménach“.

Rusko dokončuje prvú vojnovú loď vybavenú najmodernejšou "neviditeľnou" technológiou
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Blok Quad

V marci Biden usporiadal prvé prezidentské stretnutie so svojimi partnermi v bloku Quad, bezpečnostnom fóre pozostávajúcom z USA, Austrálie, Japonska a Indie. Aliancia, ktorá sa často nazýva „ázijské NATO“, bola po dlhej prestávke znovu oživená pomocou Trumpa a jeho administratíva sa snažila využiť blok na konfrontáciu s Čínou v indicko-tichomorskom regióne.

Členovia štvorice vykonali niekoľko spoločných vojenských cvičení so zameraním na Peking. USA, Japonsko a Austrália uskutočnili minulý mesiac námorné cvičenia vo Východočínskom mori. Americké námorníctvo taktiež podniklo niekoľko tranzitov „slobody navigácie“ cez Taiwanský prieliv a pokračuje v Trumpovej politike voči Číne.

Krásy za mrežami: Ruská väzenská služba organizuje súťaž Miss
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Obrovský rozpočet pre armádu

Námestníčka ministra obrany Kathleen Hicksová načrtla, že veľká časť žiadosti rezortu o rozpočet vo výške 715 miliárd dolárov na rok 2022 by sa venovala konfrontácii s Čínou.

„Čínska ľudová republika je čoraz konkurencieschopnejšia a má jedinečnú schopnosť napádať medzinárodný systém a americké záujmy v ňom,“  uviedla Hicksová. "Pri presadzovaní amerických záujmov musí byť rezort pripravený nielen slúžiť ako podporná úloha pre naše diplomatické a ekonomické nástroje ..., ale aj odrádzať od vojenskej agresie. Platí to najmä v prípade ČĽR." dodala.

Jej komentár prichádza potom, čo americké indicko-tichomorské velenie požiadalo o zvýšenie výdavkov o 27 miliárd dolárov v nasledujúcich piatich rokoch s cieľom odradiť Peking. Zároveň chce vybudovať rozľahlú raketovú sieť pri východnom pobreží Číny.

Rusi varujú: Potenciál ozbrojeného konfliktu v Európe stúpa
Studená vojna mala zostať v minulosti, ale NATO pod vedením USA vedie k návratu nepriateľstva v štýle 50. rokov, tvrdia najvyšší ruskí diplomati. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková