Cichanovská žiada Bidena o pomoc: "Lukašenko mení Bielorusko na európsku Severnú Kóreu“
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská vyzvala Washington, aby uvalil nové prísne sankcie na najväčších zamestnávateľov v Bielorusku. Nalieha na prezidenta Joe Bidena, aby nastolil túto otázku v rozhovore s Vladimírom Putinom, informuje portál RT.




Cichanovská, ktorá sa postavila proti vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi v sporných prezidentských voľbách z minulého leta, oslovila v stredu Výbor pre zahraničné vzťahy Senátu USA.

Tvrdila, že na zosadenie Lukašenka je nevyhnutná spoločná kampaň zo Západu, inak by „urobil z našej krajiny Severnú Kóreu Európy - nepriehľadnú, nepredvídateľnú a nebezpečnú“.
Žiada rozšírenie sankcií

Vyzvala USA, aby „rozšírili sankcie proti Lukašenkovým komplicom, ktorí financujú jeho vládu, vrátane podnikov ako Mozyr Oil Refinery“. Štátny priemysel je kľúčovou súčasťou bieloruskej ekonomiky a krajina je jedným z popredných svetových producentov ťažkej techniky, pričom toto odvetvie zamestnáva veľký počet občanov.

Je Cichanovská ako idol pseudodemokratov organizátor prevratov na objednávku z USA?
Je Svetlana Cichanovská "trójskym koňom" Západu na zvrhnutie poľskej vlády? Podpredseda Sejmu Ryszard Terlecký uvažuje týmto smerom v reakcii na rokovania Cichanovskej s poľskou opozíciou. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová pri príležitosti výzvy na cielené hospodárske opatrenia pohoršene uviedla, že „Bielorusi v týchto podnikoch pracujú! Ako je možné požiadať o zacielenie na ľudí, ich vlastných občanov, ktorí vytvárajú domáci produkt už roky, desaťročia ?!“
Biden má ovplyvniť Putina?

Cichanovská tiež naliehala na Bidena, aby na vec upozornil na nadchádzajúcom stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Obaja vodcovia sa majú stretnúť po prvýkrát od Bidenovej inaugurácie v Ženeve 16. júna.

Lukašenko sa nedávno stretol s Putinom v ruskom pobrežnom meste Soči, pričom obe strany potvrdili svoje vrúcne vzťahy a zaviazali sa k užšej spolupráci v budúcnosti.

Václav Klaus: Obviňovať niekoho, že je ruským agentom, je znak intelektuálneho defektu
"Pán prezident, ste ruský agent?" Túto otázku exprezidentovi Václavovi Klausovi položil v rozhovore pre magazín Xantypa režisér Jiří Strach. Tým ho okamžite vyprovokoval k úprimnej diskusii o dnešnej spoločnosti a o tom, ako sa zmenila a kam... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


Cichanovská tvrdí, že bola skutočnou víťazkou predvolebného prezidentského prieskumu, ktorý podľa opozície a mnohých medzinárodných pozorovateľov zmanipulovali.
Bieloruská "Pražská jar"

Začiatkom tohto týždňa počas návštevy hlavného mesta Českej republiky bývalá kandidátka porovnala tvrdý zákrok proti protestujúcim v Bielorusku s Pražskou jar v roku 1968.

Politička sa vydala na cestu po mnohých európskych krajinách, stretla sa s predstaviteľmi vlády a usilovala sa o podporu v snahách vytlačiť Lukašenka z úradu.

Rusko dokončuje prvú vojnovú loď vybavenú najmodernejšou "neviditeľnou" technológiou
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková