Srbsko: NATO zaplatí za následky bombardovania ochudobneným uránom!
09 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Prvá žaloba proti NATO z dôvodu zvyšujúcemu sa počtu chorôb po bombardovaní Juhoslávie ochudobneným uránom dorazila do bruselského sídla Aliancie, informuje server prvnizpravy.cz.


Proces už nikto nemôže zastaviť, verdikty v prospech vojakov v Taliansku prelomili ľad. Ochoreli aj ich vojaci, ktorí boli v Kosove a Metohiji. Povedal to právnik Srdjan Aleksic, ktorý na konci januára podal na vrchný súd v Belehrade prvú súkromnú žalobu proti NATO so žiadosťou o odškodnenie kvôli otrave ochudobneným uránom. Čoskoro bude známe, či NATO spor spochybní alebo prijme.

Medzi prípady výskytu choroby v dôsledku tohto chemického útoku patrí aj armádny plukovník z Belehradu, ktorý nedávno odišiel do dôchodku. Zostal 210 dní v pozemnej bezpečnostnej zóne v Kosove a Metohiji a je si istý, že to je dôvod, prečo má rakovinu.

Veľký prielom! Vedci určili gén zodpovedný za jednu z najsmrteľnejších foriem rakoviny prsníka
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Príprava plánu na boj za spravodlivosť

Aleksicovi pri príprave žaloby pomohol rímsky právnik Angelo Tartaglia, ktorý ako prvý na svete preukázal súvislosť príčin a následkov medzi ochudobneným uránom a rakovinou. Teraz, ako člen advokátskej komory Nis, Tartaglia v utorok prichádza do Srbska, aby pomohol pripraviť plán ďalšieho boja za spravodlivosť a odškodnenie obetí bombardovania Juhoslávie.

"Očakávame odpoveď z Bruselu veľmi skoro, žaloba bola okamžite preložená do angličtiny. 25. marca Najvyšší súd zaslal žalobu prostredníctvom ministerstva do Bruselu do sídla NATO. Súd vydal obžalovanému príkaz, aby sa do 30 dní od doručenia žaloby vyjadril, uvidíme, či žalobu poprú alebo prijmú. Ak odmietnu, môže vrchný súd v Belehrade vyniesť rozsudok bez nich," hovorí Aleksić.

"Takéto žaloby nie sú premlčané a naša má všetky dôkazy, predovšetkým viac ako 200 verdiktov talianskych súdov, jeden verdikt súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ale aj dôkaz Svetovej zdravotníckej organizácie, v ktorej bolo stanovené, že určité typy žiarenia spôsobujú rakovinu. Presne to sa deje s našimi ľuďmi a Taliansku. Tiež sme priložili výsluch vykonávaný americkou armádou v Kalifornii u ich vojakov. Existujú parametre, ktoré sú rovnaké ako u Talianov, prítomnosť ťažkých kovov v krvi, ochudobnený urán," vysvetľuje Aleksić znepokojene.

Lukašenko: "Západ využíva Bielorusko ako skúšobňu pred tým pravým útokom. Útokom na Rusko!"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková