Veľký prielom! Vedci určili gén zodpovedný za jednu z najsmrteľnejších foriem rakoviny prsníka
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Austrálski vedci objavili gén zodpovedný za obzvlášť nebezpečnú formu rakoviny prsníka citlivej na hormóny. Veria, že ich práca môže v budúcnosti tiež poskytnúť genetickú stopu pre liečbu aj iných druhov rakoviny, informuje portál RT.




Už v roku 2012 vedci vytvorili klasifikáciu rakoviny prsníka s názvom Integrative Clustering (IntClust), podľa ktorej rozdelili ochorenie na 10 rôznych podskupín.

Boli medzi nimi aj rakoviny pozitívne na estrogénové receptory (ER +) zvané IntClust2, pričom vynikal najmä jeden gén nazývaný AAMDC. Tieto ochorenia sú jedny z najzhubnejších foriem rakoviny, o ktorých ľudstvo vie.

Tím teraz má podozrenie, že zvýšené hladiny AAMDC môžu chrániť rakovinu pred hormonálnymi liečbami, ktoré by zvyčajne spôsobovali smrť rakovinotvorných buniek. Epigenetička Pilar Blancafortová opísala tento gén ako „súpravu na prežitie“ pre najhoršie formy rakoviny prsníka.

Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok. Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


"AAMDC môže chrániť rakovinové bunky pred smrťou a udržiavať ich rast, keď je nádor umiestnený v podmienkach s obmedzeným obsahom výživných látok, a keď nemá estrogén, ktorý by zabíjal väčšinu rakovín citlivých na hormóny," uviedol Blancafort.

Zosilnené hladiny AAMDC sa nachádzajú aj pri rakovine vaječníkov, prostaty a pľúc, a preto môžu pôsobiť ako stopy, ktoré by umožnili lekárom po celom svete rýchlejšie vystopovať tieto agresívne a odolné druhy rakoviny a kúpiť si drahocenný čas pre cielenejšiu a vďaka tomuto výskumu účinnejšiu liečbu.

Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková