Politológ: "Ficova opozičná politika je ako Matovičova. Agresívna, za hranicou elementárnej slušnosti"
07 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Spôsob tvorby opozičnej politiky predstaviteľov Smeru sa podľa politológa Gabriela Eštoka z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach výrazne podobá štýlu opozičnej politiky Igora Matoviča. Je rovnako agresívna, ide na hranu, niekedy až za hranice elementárnej slušnosti.


Smer sa zhostil opozičnej politiky veľmi aktívne a je najviditeľnejšou opozičnou politickou stranou súčasnosti. Ďalšie opozičné strany na smerákov jednoducho nemajú.
Ako vajce vajcu

Opozičná politika predstaviteľov Smeru sa podľa Eštoka výrazne podobá štýlu vedenia opozičnej politiky Igora Matoviča. Je rovnako agresívna, ide na hranu, niekedy až za hranice elementárnej slušnosti, píšu Parlamentné listy.

„Predstavitelia Smeru súčasnej vládnej koalícii v plnej miere oplácajú ich nedávny vlastný chlebík v čase ich pôsobenia v opozičných kreslách," hovorí politológ.

Heger klame rovnako ako Matovič
Premiér Eduard Heger (OĽANO) ukazuje, že sa rozhodol pokračovať v šľapajách svojho predchodcu Igora Matoviča (OĽANO) a klamať ľuďom do očí. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na vyjadrenia premiéra v diskusnej relácii Sobotné... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Eštok dodáva, že aj frekvencia mediálnych výstupov je veľmi vysoká a dopĺňaná vizuálnymi nástrojmi. Ich hodnotenia sú osobné a urážlivé. A najmä sú často postavené na domnienkach, domýšľaniach, rečníckych otázkach a konšpiráciách.

Táto politika podľa Eštoka prináša významné politické body. Zároveň to považuje za dobrú správu pre samotnú stranu, nie však pre úroveň politickej kultúry a kvalitu obsahu slovenskej politiky.

Predseda vlády zrušil sám seba, vládu, parlament i ústavu - "rozhoduje koalícia a predsedovia strán"
Načo nám je premiér, načo nám je kabinet ministrov, načo nám je parlament? A napokon, načo nám je Ústava Slovenskej republiky? Predseda vlády Heger odpovedal na rovinu - rozhoduje koaličná rada a v nej štyria "predsedovia koaličných strán".... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Fico chytil druhý dych

Za najvýraznejšiu tvár súčasnej opozície označil Eštok lídra Smeru Roberta Fica. „Pritom len pred pár rokmi sa zdalo, že už výraznejšej politickej aktivity, ktorá by mohla byť úspešná, schopný nebude," zamýšľa sa.

Dnes však podľa Eštoka vidíme inú tvár Roberta Fica. V polohe opozičného politika akoby chytil druhý dych a jeho politický inštinkt sa znovu prebudil. "Je opäť na obraze a skutočne si svoju participáciu v politických súbojoch a konfliktoch užíva,” myslí si politológ.

Výstavba štátnych bytov sa odkladá. Sme rodina stiahla návrh. Koaliční partneri majú výhrady
Sme rodina stiahli návrh zákona o výstavbe nájomných bytoch. Kollárov sľub o nájomných bytoch sa odkladá. Koaliční partneri majú výhrady. Hovoria o porušení koaličnej zmluvy. O novom zákone budú hovoriť lídri aj 7.6., na pondelkovej koaličnej... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Fico bol podľa neho v diskusiách vždy rétoricky silným aktérom, s novou chuťou sa vrátila aj jeho ochota ísť tiež do diskusných súbojov.

„Experimentuje aj s novými médiami, kde je však už menej autentický. V tomto priestore ho však dokážu zastúpiť, čo do rozsahu publika a dosahu výstupov jeho ďalší stranícki kolegovia,” doplnil Eštok.

Facebook mení pravidlá: Po novom bude otvorene cenzurovať aj politikov!
Známa sociálna sieť sa už dlhodobo netají snahou zasahovať užívateľom do súkromia a zobrazovať len tie "správne" názory. Najnovšie nebudú v bezpečí ani politici, na ktorých sa doteraz vzťahovali akési "voľnejšie" pravidlá. Prvou lastovičkou azda... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný