Buffett a Gates budujú jadrovú elektráreň v uhoľnom štáte
07 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Bill Gates a Warren Buffett si za miesto nového druhu jadrového reaktora vybrali americký štát produkujúci uhlie. Ako zdroj energie bude používať sodík, informuje portál RT.



Elektráreň s predpokladanými nákladmi vo výške 1 miliardy dolárov nahradí uhoľnú elektráreň vo Wyomingu. Presné umiestnenie bude oznámené do konca roku 2021. Partneri dúfajú, že to pomôže USA na ceste k budúcnosť bez uhlíka.


Založené na sodíku

Vývoj pozostáva z 345 megawattového sodíkom chladeného rýchleho reaktora s akumuláciou energie na báze roztavenej soli, ktorý by mohol počas špičkového odberu energie zvýšiť výkon systému na 500 MW. To by poskytlo dostatok energie na napájanie až 400 000 domov.

Niektorí odborníci plány kritizujú a varujú, že pokrokové reaktory môžu predstavovať väčšie riziko ako bežné technológie. Palivo reaktora je potrebné obohacovať vyššou rýchlosťou ako bežné palivo, čo z dodávateľského reťazca robí potenciálny cieľ pre skupiny, ktoré sa snažia vyrobiť surovú jadrovú zbraň.

Najsledovanejšia americká televízia odhalila spiknutie v pozadí pandémie COVID-19 (VIDEO)
06 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Pokročilé jadrové reaktory však majú jednoduchšie konštrukcie ako typické reaktory, vďaka čomu sa ľahšie stavajú, sú palivovo efektívnejšie, lacnejšie a bezpečnejšie.

Guvernér Wyomingu Mark Gordon verí, že „toto je náš najrýchlejší a najjasnejší spôsob, ako sa stať uhlíkovo negatívnym". Po dvoch desaťročiach od zatvorenia uhoľných elektrární to poskytne odvetviu pracovných miest vo Wyomingu toľko potrebnú podporu.
Pokles jadra po Fukušime

Po desaťročí poklesu nasledujúcom po katastrofe, akou bola Fukušima v roku 2011, ktorá vyhladila japonský program jadrovej energie, uviedli nedávno do prevádzky nové jadrové elektrárne Bielorusko a Spojené arabské emiráty.

Je Cichanovská ako idol pseudodemokratov organizátor prevratov na objednávku z USA?
Je Svetlana Cichanovská "trójskym koňom" Západu na zvrhnutie poľskej vlády? Podpredseda Sejmu Ryszard Terlecký uvažuje týmto smerom v reakcii na rokovania Cichanovskej s poľskou opozíciou. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


Japonsko sa okrem toho zameriava na opätovné zavedenie jadrových kapacít. Očakáva sa, že do roku 2025 bude znovu uvedených do prevádzky najmenej päť reaktorov s modernizovanou bezpečnosťou.

Očakáva sa, že Blízky východ a južná Ázia zvýšia výrobu jadrovej energie do konca tohto desaťročia, do jadrových reaktorov investujú aj Turecko, Egypt, Bangladéš, Čína a India.

Ak budú Gates a Buffett úspešní vo vývoji pokrokových reaktorov typu Natrium, môže to byť základom pre budúce projekty.

Šéf Banky Intesa: "Európa stráca na sankciách trikrát viac ako Rusko!"
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková