Predseda vlády zrušil sám seba, vládu, parlament i ústavu - "rozhoduje koalícia a predsedovia strán"
06 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Načo nám je premiér, načo nám je kabinet ministrov, načo nám je parlament? A napokon, načo nám je Ústava Slovenskej republiky? Predseda vlády Heger odpovedal na rovinu - rozhoduje koaličná rada a v nej štyria "predsedovia koaličných strán". Triumvirát plus jeden.


Prvý triumvirát bola súkromná dohoda troch ambicióznych rímskych politikov. Moc na Slovensku je súkromná dohoda štyroch ambicióznych slovenských politikov. Zabudnime na vládu či parlament. Potvrdil to predseda bábkovej vlády, ktorý na pôde RTV doslova oznámil, že " rozhodujú predsedovia strán". Pripomenul to portál veci-verejné.sk.
V zastupiteľskej demokracii by to malo byť inak

„Procesy sú jasne dané, je dôležité povedať, že v koaličnej rade rozhodujú predsedovia koaličných strán,“ podotkol podľa citovaného zdroja premiér. Na otázku, či by po prípadnom odchode skupiny okolo Kolíkovej zo strany Kolíková prišla o ministerské kreslo, Heger povedal, že praje strane Za ľudí, aby takýto scenár nenastal.

HLAS: Heger klame rovnako ako jeho predchodca Matovič
Premiér Eduard Heger (OĽANO) ukazuje, že sa rozhodol pokračovať v šľapajách svojho predchodcu Igora Matoviča (OĽANO) a klamať ľuďom do očí. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na vyjadrenia premiéra v diskusnej relácii Sobotné... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | tasr

Neústavnosť politbyra s názvom koaličná rada

"Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon." Nikde v ústave nenájdeme text, že o chode štátu rozhoduje koaličná rada. Tá z pohľadu ústavy neexistuje. Štátne orgány teda porušujú ústavu, ak sa riadia jej rozhodnutiami. Navyše -. opäť citát z ústavy - "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo." Teda, Nesmie sa viazať ani na stranícku ideológiu, ergo rozhodnutia predsedov politických strán.
Štát riadia "iba" občania

Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky. Nie koaličná rada a jej príkazy. Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Opäť tu vyskakuje koaličná rada ako  porotiústavný prvok.
Hlavou Slovenskej republiky je prezident

Vláda Slovenskej republiky je vrcholným orgánom výkonnej moci. Členovia vlády skladajú do rúk prezidenta Slovenskej republiky tento sľub:
„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“.

Vláda je za výkon svojej funkcie zodpovedná Národnej rade Slovenskej republiky.

Ak sa členovia vlády podriaďujú nariadeniam koaličnej rady, ako povedal som predseda vlády, potom zneplatnili v praxi svoj vyššie citovaný ústavný sľub.

(medzititulky red. HD.)

Šutaj Eštok: "Vláda Hegera a Matoviča stratila akúkoľvek legitimitu. Musí okamžite skončiť!"
"Hegerova a Matovičova vláda musí okamžite skončiť!" vyzýva poslanec za stranu Hlas Matej Šutaj Eštok na sociálnej sieti. Podľa neho sa na včerajšej neverejnej mimoriadnej schôdzi parlamentu potvrdili všetky podozrenia z posledných dní o... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková