Prvý úsek plynovodu Nord Stream 2 je dokončený. Napriek sankciám USA
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimír Putin v piatkovom prekvapivom oznámení uviedol, že práce na prvom úseku kontroverzného podmorského energetického potrubia spájajúceho sibírske plynové polia so západnou Európou sú už ukončené, informuje portál RT.


Už stačí len zvariť

Putin vo svojom prejave na petrohradskom ekonomickom fóre uviedol: „S potešením môžem povedať, že dnes, len pred dva a pol hodinami, sme dokončili kladenie potrubí pre prvý úsek Nord Stream 2 a práce sú ukončené. Postupuje v druhom segmente.“




"Plynovod vrátane úseku pod morom je už hotový," dodal prezident. "Existujú dve časti, nemecká a ruská - keď budú zvarené - bude to hotové," spresnil Putin.

Ukázal, že základňová stanica je „pripravená“ načerpať plyn do zariadenia Nord Stream 2 a začať dodávať plyn spotrebiteľom v súlade s prísnymi environmentálnymi normami. "Sme ochotní ďalej realizovať podobné technologické projekty s našimi európskymi partnermi aj inde," vyhlásil Putin.

Putin: "USA idú cestou Sovietskeho zväzu"
„Problém ríš je v tom, že si myslia, že sú také silné, že si môžu dovoliť malé nepresnosti a chyby,“ uviedol ruský prezident Vladimír Putin. Vyhlásil tiež, že je presvedčený, že USA nasledujú typický scenár ríše: ríše si sú istí svojou... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


„Dúfame, že paradigma vzájomného použitia a vzájomného prospechu vždy zvíťazia nad všetkými druhmi umelých bariér zo súčasnej politickej klímy,“ vyslovil s nádejou ruský vodca.
Ukrajina sa sťažuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v stredu vyhlásil, že Kyjev ročne stratí okolo 3 miliárd dolárov, ak Rusko prestane prepravovať plyn cez sovietsku sieť pozemných potrubí, ktorá vedie po celej krajine. Potenciálny zásah do výnosov by podľa neho mohol sťažiť financovanie ozbrojených síl štátu.

Ruskí predstavitelia však uviedli, že neexistujú krátkodobé plány na ukončenie dodávok a že súčasné tranzitné dohody budú po ich uplynutí v roku 2024 čakať na opätovné prerokovanie.

V Kanade sa objavila záhadná smrteľná choroba. Nikto nevie príčinu ani liečbu
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Obmedzenia a sankcie USA nezabrali

Na Nord Stream 2 boli uvalené tvrdé sankcie zo strany Washingtonu. Ministerstvo zahraničných vecí bývalého prezidenta Donalda Trumpa vydalo vlny obmedzení a finančných opatrení voči firmám zapojeným do kladenia plynovodu.

Projekt však neustále podporovalo Nemecko, kde sa má napriek americkým námietkam ukončiť.

Americkí politici označili tento projekt za „vážnu hrozbu“ pre „európsku energetickú bezpečnosť a americkú národnú bezpečnosť“. Kritici Trumpovej politiky však tvrdili, že je v hre viac motívov. Podľa Politica je v Berlíne častým refrénom to, že „Američanom nezáleží na Rusku, chcú nám len predať svoj frakčný plyn.“

Putin: Naši nepriatelia sa musia zmieriť s tým, že „Rusko je, bolo a bude“!
„Mocnosti, ktoré majú dôveru v svoju silu, si samé vytvárajú problémy. Keďže sú presvedčené, že ich môžu vždy vyriešiť. Príde však čas, keď sa s nahromadenými problémami už nebudú schopné vyrovnať,“ varoval ruský prezident, uvádza... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Biden prišiel neskoro

Minulý mesiac nový americký prezident Joe Biden uviedol, že prišiel do úradu príliš neskoro na to, aby zastavil výstavbu plynovodu, a bolo by „kontraproduktívne“ sankcionovať spojencov, pretože je blízko k dokončeniu.

Jeho ministerstvo zahraničia však predtým uviedlo, že zavedie opatrenia pre „niekoľko ruských lodí“ zapojených do kladenia podmorských segmentov.

Brusel chce zásadne reformovať schengenský systém voľného cestovania v Európe
Po uzavretí hraníc počas pandémie koronavírusu a utečeneckej krízy chce Európska komisia zásadne reformovať schengenský systém voľného cestovania v Európe, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová