Bittó Cigániková zúri: Prestaňte liezť ženám do materníc, kolegovia!
01 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Nie je to tak dávno, čo zákon o interrupciách z dieľne Anny Záborskej z OĽaNO neprešiel takpovediac o "chlp" a predsedníčka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková zúri znovu. Vytočil ju nový návrh zákona o interrupciách, ktorý tentokrát predostrel Martin Čepček.



"Hnevám sa!" napísala Jana Bittó Cigániková v statuse na sociálnej sieti s tým, že koalícia je vo vláde len niečo vyše roka a "za ten čas sme mali predložených toľko zákonov siahajúcich na reprodukčné práva žien, že sa mi to už nechce ani rátať. Našťastie, nič z toho neprešlo".

Dve roviny konania

Podľa poslankyne si niektorí jej kolegovia robia "self-promo zjavne nepriechodnými bludmi". Ale to jej až tak nevadí. Vadia jej dve roviny ich konania.



Prvou je, že podľa Bittó Cigánikovej týmto neustále rozbíjajú krehký zmier v spoločnosti, rozdeľujú ľudí na dva tábory, vyvolávajú nenávisť a nevraživosť. "Pocítila som to ja a aj mnohí moji kolegovia - z liberálneho či konzervatívneho spektra. A keď sa chvíľu zdá, že začína byť pokoj, tak príde ďalší podobný návrh," napísala rozhnevaná poslankyňa.

Remišovej horí pod zadkom! Zbavila sa Lehotského aj Krpelena
Zdá sa, že Veronika Remišová sa stoličky predsedníčky strany Za ľudí len tak ľahko vzdať nemieni. Napriek tomu, že päť krajov a väčšina predsedníctva chce zvolať mimoriadny snem, na ktorom by sa rozhodlo, či budú pokračovať pod Remišovej vedením,... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Druhou je, že miesto toho, aby poslanci pracovali na systémovej pomoci ženám i rodinám a vytvárali im príležitosti, ako von z ťažkých životných situácií, oni im chcú jednu z mála možností zobrať, myslí si saskárka.
Nezáujem o osudy žien?

A jediným dôvodom podľa predsedníčky výboru pre zdravotníctvo je, že oni si myslia, že je to tak správne. "Nezaujímajú ich osudy žien, nezaujímajú ich osudy narodených detí. Zaujímajú ich len to, aby žena nemohla podstúpiť zákrok a všetko ostatné budeme asi riešiť až potom. Ak vôbec," posťažovala sa Bittó Cigániková.

Zákon Martina Čepčeka, ktorý má v OĽaNO pozastavené členstvo, by znemožnil interrupciu každej žene, ktorá nebola znásilnená s tým, že znásilnenie by musel potvrdiť prokurátor. Druhou vínimkou by bolo poškodenie plodu. Aj v tom prípade by žena musela predložiť posudok od dvoch lekárov.

Drgonec: "Slovensko je krajina gaunerov. Všetci vagabundi na polícii, prokuratúre, na súdoch, mali voľné ruky"
Okrem dĺžky kolúznej väzby je tu ďalší vážny problém, ktorý treba riešiť. Škodou je aj samoobmedzenie osobnej slobody, vyhlásil ústavný právnik a bývalý sudca Ústavného súdu Ján Drgonec. Ale pozor, Ministerstvo vnútra v konaní pred súdmi namieta,... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Riešiť treba plno vecí


Podľa poslankyne sú tu dôležitejšie veci, ktoré treba prednostne riešiť. "Ak chceme znížiť počet interrupcií, musíme začať so sexuálnou výchovou na školách a sprístupniť antikoncepciu," píše v svojom statuse.


A dodáva, že "musíme prijať komplexné opatrenia a dať ženám možnosti, ako von z ťažkých životných situácií".


To podľa Bittó Cigánikovej zahŕňa zvýšenie životnej úrovne rodín, aby dieťa nebolo ekonomickým trestom, zrovnoprávnenia matiek na trhu práce, prevencie a potláčania domáceho násilia, posilnenia azylových domov, možnosti bezplatnej sterilizácie, utajeného tehotenstva, zlepšenia adopčného systému a tak ďalej.






Na záver si pripravila ešte aj poriadne drsný odkaz: "Takže, pán poslanec Čepček a spol., máte tu kopu vecí, čo riešiť, aby ste znížili počet interrupcií, tak konečne prestaňte liezť ženám do materníc."


Slovensko hlási prebytok vakcín, dochádzajú ľudia ochotní dať sa zaočkovať
Situácia sa na Slovensku obracia. Zatiaľ, čo začiatkom roka nám chýbali vakcíny proti Covid-19, dnes chýbajú ľudia ochotní dať sa zaočkovať. Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková