Primár Kulkovský: Chýba nám viac než 12 tisíc sestier a my ešte chceme školské zdravotné sestry?
30 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko dlhodobo trápi nedostatok zdravotných sestier. Problém sa môže o krátku chvíľu ešte prehĺbiť. Preto sa javí nápad zriadiť školské zdravotné sestry ako neuskutočniteľný. V statuse to tvrdí aj primár z považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský.


S nápadom novelou zákona zriadiť pozíciu školská zdravotná sestra prišla skupina poslankýň parlamentu. Primár Kulkovský v statuse píše, že to nie je nová myšlienka. Presadzuje ju aj terajší minister školstva, ale v súčasných pomeroch sa nedá uskutočniť.
Na Slovensku chýba viac ako 12 tisíc sestier

Kulkovský je presvedčený, že existencia školských zdravotných sestier by určite nebola na škodu. Zlepšil by sa tým dohľad nad zdravým vývojom detí a štát by sa tiež mohol intenzívnejšie venovať prevencii nielen civilizačných chorôb už u detí.

„Všetko má svoje ale. Všetko stojí a padá na ľuďoch. No a práve v zdravotníctve je ich žalostne málo,“ konštatuje Kulkovský, ktorý len nedávno písal o kritickej personálnej situácii v zdravotníctve. „Tento rok odíde do dôchodku rekordný počet sestier. Už za prvé štyri mesiace ich bolo viac než za celý rok 2018. Podľa údajov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku chýba viac než 12 000 sestier,“ píše varovne primár.
Dobrá myšlienka, ale stojí na vode

Na Slovensku máme spolu viac ako 5 000 materských a základných škôl. Ak by len polovica z nich mala mať zdravotné sestry, náš zdravotnícky systém by tým prišiel o 2 500 sestier. „Som presvedčený o tom, že po skúsenostiach z pandémie by z nemocníc aj ambulancií odchádzali s radosťou. Práca v školách by bola pre ne určite menej psychicky aj fyzicky náročná,“ myslí si Kulkovský. Pripomína, že myšlienka zdravotných sestier v školských zariadeniach nie je zlá. „Je však postavená na vode. A bude tak v našich podmienkach ešte niekoľko desaťročí. Žiaľ,“ konštatuje primár.

Šokujúce slová mladého primára: Toto sa bude Matovičovi čítať ťažko
Pohľad na naše zdravotníctvo počas pandémie koronavírusu napísal na verejnú sieť primár z považskobystrickej nemocnice. Jeho slová sa však premiérovi Matovičovi zrejme ľahko čítať nebudú. Napísal portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ak by teraz novela zákona prešla, zdravotný systém skolabuje

Štát by mal podľa Kulkovského pred hľadaním nových pozícii v školstve najskôr výrazným spôsobom zvýšiť mzdy učiteľom, aby po skončení školy mali vôbec chuť učiť. „Keď ich bude dosť, hravo si poradia aj so zdravotnou výchovou detí a sledovaním ich stavu a vývoja. Zdravotné sestry potrebujeme v nemocniciach a ambulanciách. Ak by teraz novela zákona prešla, zdravotný systém skolabuje,“ opäť varuje Milan Kulkovský, ktorý na záver statusu dodáva:



„Hovorí sa, že keď chceš mať opicu, musíš mať aj na banány. Skôr než začneme vytvárať nové pozície, mali by sme sa uistiť, či máme na ich pokrytie skúsený a vzdelaný personál. Ak ho máme niekde inde, bolo by vhodné diskutovať s tými, ktorým ho chceme prebrať.“

„Máme vám ukazovať dusiacich sa pacientov, ktorým nedokážeme pomôcť?“ hnevá sa primár Kulkovský
Počty ľudí, ktorí v nemocniciach ležia vo veľmi vážnom stave sa neustále zvyšuje, rovnako ako počty mŕtvych. Zdravotníci sú vyčerpaní a prosia ľudí aby už konečne dostali rozum a COVID-19 nepodceňovali. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.