Fico: Na Slovensku sú manipulované policajné vyšetrovania prostredníctvom "profesionálnych" svedkov
25 | 05 | 2021 I Petra Demková

Predseda Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii povedal, že na Slovensku sú manipulované policajné vyšetrovania prostredníctvom takzvaných profesionálnych svedkov. Svedčí o tom podľa neho úradný záznam vypracovaný vyšetrovateľom NAKA.



Záznam z marca 2021

Informáciu z tlačovky spracoval portál Parlamentné listy. Robert Fico dnes na tlačovej konferencii povedal, že v zázname z marca tohto roku policajt uvádza, že prostredníctvom prokurátora Ondreja Repu dostal kontakt na svedka Petra Petrova prezývaného Tiger. Dostal pokyn, že ho má vypočuť v trestnej veci, na ktorej pracoval.

Exvyšetrovateľ Šátek: Odkiaľ získal policajný prezident informácie, ktoré legálne nemôže mať?
"Policajný prezident Kovařík v mediálnom zápale pozabudol na to, že argumenty, ktoré verejne mediálne použil, nemal ako získať z vyšetrovacieho spisu bez porušenia zákona a svojej právomoci." Citát Jozef Šátek. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021

Pomsta bývalému policajtovi

Keď sa vyšetrovateľ so svedkom skontaktoval, Tiger mu podľa záznamu povedal, že sa chce pomstiť bývalému policajtovi, ktorý ho vyšetroval v inom konaní. „Že mu chce urobiť zle, spôsobiť trestné stíhanie, že chcel kriminalizovať jedného dôležitého človeka,” povedal doslova Fico. Svedok mal pritom podľa predsedu Smeru dohodu s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. „Ak bude vypovedať, tak mu dá prokurátor pokoj a nebude ho riešiť za jeho veci,” uviedol Fico. Policajt, ktorý bol autorom záznamu, tento postup odmietol.
Manipulácia s trestnými konaniami

Celá vec podľa predsedu Smeru dokazuje absolútnu manipuláciu s trestnými konaniami. „Udavači-svedkovia sú objednávaní, dostávajú rôzne výhody,” uviedol. Fico dodal, že informácie medializované v poslednom období ho ešte viac utvrdzujú o nevine bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a ďalších stíhaných osôb.
Matovič je kľúčovou postavou

Orgány činné v trestnom konaní by podľa Fica mali svoju pozornosť obrátiť na šéfa OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča. „V pondelok sme preukázali, že 20 miliónov dostala SIS ako prestupovú cenu za Ľudovíta M.,” povedal Fico. Okrem toho pripomenul, že Igor Matovič sa dokázateľne stretával okrem Ľudovíta Makóa aj s ďalším kajúcnikom Bernardom Slobodníkom.

„Matovič je dnes hlava nejakého zblázneného gangu, ktorý sa rozhodol, že ide aj za hrubého porušovania zákonnosti, spravodlivosti a princípov právneho štátu presadiť, aby to tu fungovalo tak, že ľudia budú sedieť vo výkone väzby,” povedal na tlačovej konferencii Fico.

AKTUALITA: Bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana vypočuli a prepustili domov
24 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová