AKTUALITA: Bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana vypočuli a prepustili domov
24 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana vypočuli a prepustili domov. Hlavnému denníku to potvrdil zdroj z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Zurian čelí obvineniu z ohrozenia utajovanej skutočnosti a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Inšpekcia ho obvinila na základe výpovede nedôveryhodného kajúcnika Borisa Beňu, ktorý robil námestníka riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Beňa obvinil Zuriana, že mu mal vyzradiť skutočnosti dotýkajúce sa trestného stíhania ďalšieho kriminálneho kajúcnika, bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Zurian podal na Beňu trestné oznámenie, pretože bývalý Pčolinského námestník je dôvodne podozrivý, že sa dopustil krivej výpovede a krivého obvinenia.

MIMORIADNA SPRÁVA: Žilinka zobral prokuratúre prípady Zuriana a Kaľavského (OPRAVA)
Generálny prokurátor Žilinka informoval na sociálnej sieti o prevzatí dozoru nad prípadmi Zuriana a Kaľavského. Dozor pôvodne vykonávala špeciálna prokurátora, ktorej šéfuje Lipšic. Dozor vykonávala Krajská prokuratúra v Bratislave (oprava 24. 5.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Peter Sulek


Zurian v trestnom oznámení argumentoval, že to bol Beňa, kto ho požiadal o súčinnostné stretnutie v služobnej záležitosti. Pri tejto príležitosti sa bývalý šéf NAKA dozvedel, že Makó je príslušníkom SIS, čo ho veľmi pohoršilo. Zurian si spočiatku myslel, že SIS chce voči svojmu príslušníkovi Makóovi vyvodiť právne dôsledku. Až neskôr si uvedomil, že Beňa z neho ťahá informácie.

Beňa bol pred kariérou v SIS príslušníkom polície. Za ministra vnútra Daniela Lipšica bol vymenovaný za šéfa inšpekcie. Vtedy sa zoznámil s Lipšicovým dlhoročným spolupracovníkom Pčolinským. Ten si ho neskôr zase vybral za námestníka v SIS. Keď bol Beňa obvinený, politik Lipšic sa stal jeho advokátom.

Zurian: Beňa mal dostať doživotie. Teraz mu navrhujú podmienku
24 | 05 | 2021


V súčasnosti je politik Lipšic šéfom špeciálnej prokuratúry. Jeho námestník Peter Kysel uzavrel s Beňom dohodu o vine a treste. Kysel nedôveryhodnému kajúcnikovi navrhuje podmienečný trest v trvaní troch rokov s päťročným dokladom. Pôvodne mu hrozil výnimočný trest 25 rokov až doživotie. O schválení dohody bude rozhodovať sám predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala, ktorý mal v minulosti úzke styky s Lipšicom.

Minulý týždeň urobila inšpekcia domovú prehliadku u Zuriana, ktorý sa v tom čase zdržiaval v zahraničí. Dnes generálny prokurátor Maroš Žilinka oznámil, že v záujme rozptýlenia všetkých pochybností bude vykonávať dozor nad prípadom prokurátor Generálnej prokuratúry SR.

Kriminálny kajúcnik Beňa zachraňoval vydierača Makóa. Za podpory Lišpica a Kysela hádže vinu na Zuriana
19 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová