Stabilný vzťah s Ruskom by bol „dobrý“ pre celý svet, uviedol americký diplomat
24 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Lepšie vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by priniesli úžitok pre celý svet, uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken. Informuje portál RT.


„Myslím si, že stabilnejší a predvídateľnejší vzťah s Ruskom by bol dobrý pre nás (USA). Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že aj pre celý svet,“ vyhlásil Blinken v nedeľu pre CNN. Oznámenie nasledovalo po nedávnych rokovaniach s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Minister zahraničných vecí chválil rokovania s ruským diplomatom. Označil ich za „veľmi konštruktívne“. Dodal tiež, že Washington „by uprednostňoval stabilnejšie a predvídateľnejšie vzťahy s Ruskom“.

Blinken uviedol, že oba národy majú „spoločný záujem“ v mnohých oblastiach. Ako príklad uviedol situáciu v Afganistane, strategickú stabilitu, klimatickú zmenu a dohody o kontrole zbraní.

Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


„Prezident Biden hovoril s prezidentom Putinom veľmi jasne“ o túžbe USA mať stabilnejšie vzťahy s Moskvou, uviedol Blinken. Dodal, že tento postoj zdieľa. Za posledné roky však vzťahy medzi oboma národmi klesli na "dno". Takýto vývoj má vplyv na medzinárodnú kontrolu zbraní.

Za Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa USA jednostranne opustili niekoľko významných dohôd o kontrole zbraní vrátane INF. Rovnako aj Zmluvu o otvorenom nebi - kľúčovej dohody o budovaní dôvery z konca studenej vojny, ktorá umožňuje jej signatárom, aby vykonali prieskumné lety.

Krok Washingtonu prinútil Moskvu, aby nasledovala tento príklad a opustila aj tieto zmluvy. Putin začiatkom mája predložil ruskému parlamentu návrh na opustenie Zmluvy o otvorenom nebi. Oznámenie nasledovalo po tom, čo ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že Bidenova vláda neprišla so žiadnymi plánmi na zvrátenie Trumpovho rozhodnutia.

Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca