Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
20 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT.


Vysoko postavený ruský špión v národnej televízii uviedol, že Európska lieková agentúra (EMA) „sa vlečie“ kvôli vplyvu EÚ, a nie kvôli skutočným vedeckým obavám.

"Nechcem obviňovať odborníkov a špecialistov EMA. Avšak spoľahlivo vieme, že toto naťahovanie súvisí so signálmi, ktoré pochádzajú od vodcov EÚ," konštatoval Naryškin.

EMA už dlhší čas študuje Sputnik V a vakcínu začala oficiálne skúmať v marci. Regulačný orgán sa však rozhoduje pomaly, a to aj napriek zverejneným výskumom. Analýzy ukazujú, že vakcína je rovnako dobrá alebo lepšia ako iné zaregistrované očkovacie látky.

Európsky parlament chce v Rusku zmeniť režim. Dokonca plánuje založiť rádio Slobodné Rusko
Európsky parlament predložil návrh správy, ktorá trvá na tom, že EÚ musí v prístupe k Moskve postupovať viac konfrontačne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Ruský fond priamych investícií, ktorý financoval vývoj Sputniku V, tvrdí, že vakcína preukázala 97,6-percentnú účinnosť. Hodnotenie zverejnené vo februári v britskom lekárskom časopise The Lancet ukázalo 91,6-percentnú účinnosť.

Posledné obvinenia prichádzajú deň po tom, čo Naryškin tvrdil, že EÚ pripravuje kampaň proti Rusku. Brusel chce obviniť Moskvu z podnecovania antivakcinačného hnutia v zahraničí.

Ruský prezident Vladimir Putin v marci tvrdil, že zahraničný záujem o Sputnik V rastie aj napriek tomu, čo nazval „zámernou diskreditáciou“ a „výmyslami“.

Peking tvrdí, že USA „zámerne narušujú“ mier. Americká vojnová loď totiž preplávala Taiwanským prielivom
Čína obvinila Washington z podnecovania taiwanskej samostatnosti. Peking to uviedol po tom, ako americká vojnová loď preplávala Taiwanským prielivom. Pentagón to považuje za „rutinnú“ plavbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca