Áno, za zlé podmienky väzby a za sporné procedúry môžu ironicky vlády Smeru, šokuje Draxler
16 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Jednou z najhorúcejších tém je kolúzna väzba. Dĺžku väzby kritizuje nielen opozícia, ale aj šéf hnutia Smer rodina Boris Kollár. Najnovšie sa k nim pridal aj Juraj Draxler, exminister školstva za vlády Roberta Fica.


Draxlera znepokojuje nielen dĺžka kolúznej väzby, ale aj to, že sa do nej dostávajú ľudia, ktorí by vôbec nemuseli, ba nemali. Ako príklad dáva v statuse na sociálnej sieti právnika Ribára, sudcu Kolcuna či dokonca spolumajiteľa Penty Haščáka. Podľa exministra školstva sa z vládou propagovaného „boja proti mafii“ môže stať fraška.
Väzba na Slovensku pripomína stredoázijskú republiku

„Otrasný príbeh advokáta Ribára musel poriadne otriasť každým, kto má trochu zmyslu pre spravodlivosť. JUDr. Ribára pustili až po zásahu Ústavného súdu! Dovtedy sa nemohol domôcť spravodlivosti, ani na Špecializovanom trestnom súde, ani na najvyššom súde. Vo väzbe strávil neuveriteľných 20 mesiacov,“ píše Draxler.

Dodáva, že aj sama advokátska komora tvrdila, že nielenže neboli dôvody na väzbu, ale ani na samotné stíhanie. Stíhali ho totiž za to, že si plnil advokátske povinnosti. Klientovi radil, aby v konkrétnej veci nevypovedal. Ribár pred časom opísal podmienky v kolúznej väzbe.

„Máte pocit, akoby ste čítali príbeh z nejakej stredoázijskej republiky a nie zo stredu Európy.Maličká cela, svetlo 24 hodín denne, zapáchajúci záchod s nefungujúcim splachovaním,“ uvádza Draxler.  Hovorí však, že Ribárov príbeh sa síce začal ešte za predošlej vlády, ale netýka sa politicky exponovaného prípadu.


Očisťovanie spoločnosti musí prebehnúť, pretože je skutočne potrebné

„A áno, za zlé podmienky väzby a za sporné procedúry môžu ironicky vlády Smeru, ktorý teraz zrazu bojuje za zlepšenie,“ šokuje Draxler, no vzápätí dodáva: „Ale pri čítaní takýchto prípadov človek začne mať pochybnosti o tom, že so stíhaniami a s kolúznou väzbou sa tu narába opatrne. Pretože tých sporných prípadov je viac. Prípad sudcu Kolcuna, ktorého obvinili z nejakého extrémne hmlistého skutku: ´v presne nezistený deň, pravdepodobne v roku 2017, na nezistenom mieste´ si dal ´sľúbiť od neurčitej osoby neurčitý úplatok´. Toto nedávno ostro kritizoval aj nový generálny prokurátor. Alebo aj prípad spolumajiteľa Peny Haščáka, ktorý sa vedie tak krkolomne, až je to čudné, a ktorý asi naozaj nakoniec od štátu vysúdi dosť veľké odškodné,“ konštatuje exminister školstva.

Bola by podľa neho škoda, ak by očisťovanie spoločnosti neprebehlo, pretože skutočne je potrebné. „Ale začína to vŕzgať čoraz viac,“ píše na samý záver Juraj Draxler.

Poznámka HD: Novelu Trestného poriadku, podľa ktorej je možné držať osobu vo väzbe až päť rokov, presadil ešte z pozície vedúceho služobného úradu ministerstva spravodlivosti Daniel Lipšic počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu (1998 - 2002).

Draxler: Sú smiešni, sú aj zákerní a nebezpeční, ale rozhodne nemajú na to, aby sa udržali pri moci
Exminister školstva z čias Ficovej vlády Juraj Draxler je známy „burič“, ktorý zorganizoval už zopár „ľahkých“ protestných akcií. Teraz sa mu však otvárajú nové možnosti ako v protestoch ešte „pritvrdiť“. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik