Obnoviť rovnováhu síl s americkými IT gigantami (Vladimír Malyšev)
14 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Európa vs Silicon Valley


Európa sa chystá vyzvať technologických gigantov v Silicon Valley. Vyplýva to najmä z vystúpenia komisára Európskej únie pre vnútorný trh Thierry Bretona v Európskom parlamente. „Zdá sa, že Breton chce pokračovať v tvrdej línii proti spoločnosti Tech Big“, -píše talianske  vydanie Formishe .

Thierry Breton


Stratégia EÚ na obnovenie rovnováhy síl s americkými technologickými gigantmi je podložená dvoma právnymi predpismi - zákonom o digitálnych trhoch (Dma) a zákonom o digitálnych službách (Dsa) . Prvý z nich je nástroj regulácie hospodárskej súťaže ex ante (v rozpore so súčasnými protimonopolnými zákonmi, ktoré sa uplatňujú ex post, až po zistení protisúťažného správania). Druhým zákonom sa EÚ „snaží ustanoviť nové záväzky a zodpovednosti pre digitálnych sprostredkovateľov, najmä pre online platformy, v súvislosti s obsahom, ktorý zverejňujú.

Thierry Breton, francúzsky podnikateľ a bývalý profesor na Harvard Business School, smeruje činnosť EÚ týmto smerom. Bol predsedom predstavenstva skupiny Honneywell Bull , prezidentom a predsedom predstavenstva spoločností Thomson-RCA a France Telecom, Atos (jedna z popredných medzinárodných IT spoločností). Pôsobil ako minister hospodárstva, financií a priemyslu vo francúzskej vláde.

Slogan Siliconovej mafie: "všetko je biznis" (Valentín Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


„Európska komisia,“ vysvetľuje Breton, „je pripravená použiť ťažké delostrelectvo, ak by vysoké pokuty stanovené v návrhu veľkej technologickej regulácie, Zákone o digitálnych službách a Zákone o digitálnych trhoch nestačili na zabránenie nezákonnému konaniu .“  Po incidente krádeže identity, ktorá ovplyvnila záujmy 530 miliónov používateľov Facebooku , Breton hovoril o potrebe štrukturálneho rozdelenia webových gigantov v Európe: „Boli by sme radi, keby sa tieto veľké platformy demontovali, v prípade, že nechránia údaje svojich používateľov. Dnes tieto platformy musia niesť zodpovednosť za svoje činy.

Thierry Breton, presvedčený gaullista, dychtivo opakuje slová generála de Gaulla, že Francúzsko je vždy pripravené považovať Európu za faktor zvyšujúci národnú moc,  uvádza  taliansky denník Giornale , „ale celá Európa by si mala zvoliť, či bude subjektom alebo objektom kľúčových hier v úsilí o dosiahnutie strategickej a ekonomickej rovnováhy XXI. storočia“.

Bretónova doktrína v technológii, pokračuje Giornale , je strednodobý plán zameraný na vytvorenie podmienok, ktoré zaručia európskym krajinám maximálnu úroveň suverenity v digitálnej sfére, možnosť vytvorenia dodávateľských reťazcov, technologických a prevádzkových alternatív k takým gigantom ako sú Spojené štáty a Čína, ako aj vytvorenie európskych šampiónov v tomto sektore.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová


„Americkí internetoví giganti zmenili za pár desaťročí život na planéte: ekonomiku, politiku, vzdelanie, komunikáciu a voľný čas ,“ konštatuje  BBC . Rýchlosť, s akou prenikli do všetkých sfér života a podmanili si biznis, obchod a verejný diskurz, bola symbolom technologickej a menovej prevahy Západu. Teraz sa rovnako rýchlo mení na  bolesť hlavy“ .

"Osobité znepokojenie, " pokračuje BBC - spôsobujú tri veci. Po prvé, monopolizácia, ktorá zabíja konkurenciu, je oporou trhového hospodárstva. To sa prejavuje nielen v tom, ako internetoví giganty regulujú prístup aplikácií tretích strán na ich platformy, ale aj v tom, ako spravujú množstvo užívateľských dát - najcennejšiu komoditu našej doby. Po druhé, regulačné orgány a aktivisti nie sú spokojní s postojom mocnej  hŕstky k dianiu na ich platformách – len nech prinášajú zisk. Neochota filtrovať obsah dáva šancu extrémistom a iným temným silám, ktoré mätú mysle. A nakoniec, americkí giganti vyprázdňujú kasy ďalších krajín. Prinajmenšom vytláčajú miestne podniky, a tak podkopávajú zamestnanosť a daňové príjmy. Tým, že nahradzujú miestnych podnikateľov, zachytávajú ich zisky,  odnášajú ich do offshore (daňové raje red,) alebo do Spojených štátov.

Európska únia sa dlhodobo neúspešne snaží konkurovať americkým high-tech gigantom. EÚ udelila spoločnosti Google trikrát pokuty v celkovej výške asi 9 miliárd dolárov za to, že Američania propagovali svoj vyhľadávací nástroj prostredníctvom vlastného operačného systému  Android  a svoj obchod prostredníctvom vyhľadávacieho nástroja.

Zákaz Trumpa je prvý krok k vláde nadnárodných IT gigantov (Michail Melnikov)
13 | 01 | 2021 | sefredaktor


Spoločnosti Facebook a Amazon boli  zasa potrestané za použitie osobných údajov používateľov na propagáciu svojich vlastných produktov a služieb. Spoločnosť Apple bola vyšetrovaná kvôli sťažnosti hudobných služieb, nespokojných s tým, ako výrobca telefónov iPhone ukladá používateľom hudbu z Apple Music .

Ilustračný obrázok / Fotobanka


Tieto prípady trvali roky ale pokuty pre technologicky vyspelých gigantov v porovnaní s ich príjmami boli mikroskopické. Ale teraz, ako sa zdá,  má EÚ v úmysle stať sa rozhodnejšou v konfrontácii s Američanmi. Jednotliví európski podnikatelia sa začínajú správať zodpovedajúcim spôsobom. Takto urobil napríklad miliardár Xavier Niel  revolúciu na trhu francúzskych mobilných zariadení. Začal vytvárať zdanie univerzitného kampusu v Kalifornii otvorením strojníckej školy v Paríži.

Všemocnosť Silicon Valley trápi nielen Európu. V Spojených štátoch, bola hranica práce digitálnych gigantov vymazaná, snažia sa hrubo ovládnuť spoločnosť a obmedziť právo fyzickej osoby na výber, povedal prezident Vladimír Putin na nedávnom Svetovom ekonomickom fóre v Davose, ktoré sa konalo online.

Nehovoríme len o ekonomike, ale aj o hrubom zasahovaní týchto spoločností do spoločenského a politického života. „Teraz sa o tom veľa hovorí, najmä v súvislosti s udalosťami, ku ktorým došlo v Spojených štátoch počas predvolebnej kampane. Už nie sú len druhom hospodárskych gigantov v niektorých oblastiach, už de facto konkurujú štátu ... Kde je hranica medzi úspešným globálnym podnikaním s populárnymi službami a službami s konsolidáciou veľkých dát a pokusmi drzo, podľa svojho uváženia, riadiť spoločnosť ... obmedziť prirodzené právo človeka rozhodnúť sa sám o tom, ako bude žiť, čo si vyberie, aký postoj môže slobodne prejaviť, “ uviedol Putin.

Hranica je skutočne zmazaná. Pokusy „riadiť spoločnosť podľa vlastného uváženia“ sa stávajú praxou.

Digitálni giganti znepokojujú svet (Usam Ozdemirov)
01 | 01 | 2021 | Zuzana Perželová