„Vo Francúzsku sa chystá občianska vojna a vy to veľmi dobre viete!“, odkazujú Macronovi generáli
14 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Hrozí vo Francúzsku občianska vojna, alebo dokonca vojenský puč? Vláda bije na poplach kvôli varovným listom generálov. Prezident a hlavný veliteľ  Macron mlčí, píše The Epoch Times.


Rok pred prezidentskými voľbami vyvolali vo Francúzsku rozruch  dva otvorené listy adresované prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Podpísala sa pod ne dvadsiatka generálov vo výslužbe a dôstojníci. Varujú pred občianskou vojnou v krajine. Macron ale stále mlčí.


Skutočne hrozí Francúzsku občianska vojna či dokonca vojenský puč? Vedenie armády sa od varovných listov generálov dištancovalo a hovorí o „fantazírovaní“. V krajine ale rastú obavy  zo silnejúcich pravicovoextrémistických síl.


Premiér Jean Castex hovorí o „politickom manévri“ pravicových extrémistov. „Ak si myslíte, že ide o všetko, mali by ste verejnosti ukázať svoju tvár,“ – odkázal signatárom v rozhovore pre  denník „Le Parisien“.


Vojna je na spadnutie! Netanjahu odmieta ponuku Hamasu na prímerie, IDF „schvaľuje“ plán pozemnej invázie do Gazy
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Príslušník francúzskeho generálneho štábu vyhlásil, že ozbrojené sily sú apolitické a oddané prezidentovi, a každý, kto má s tým problém, by mal opustiť armádu.



Macron mlčí

Prezident Macron, ktorý je aj  hlavným veliteľom, mlčí.  Zjavne sa nechce dostať do sporu s armádou. Krátko po nástupe do úradu v lete 2017 totiž vyvolal nevôľu, keď oznámil úsporné opatrenia pre ozbrojené sily a rešpektovaný šéf štábu Pierre de Villiers následne rezignoval.


Odvtedy päťhviezdičkový generál de Villiers opakovane varoval pred nespokojnosťou  obyvateľov, ktorú znásobila aj pandémia koronavírusu.  V pravicových kruhoch sa dokonca o de Villiersovi hovorilo ako o možnom kandidátovi na prezidenta. Pod varovné listy svojich kolegov sa nepodpísal, uzatvára The Epoch Times.


Buď si vojak alebo občan! Francúzske jednotky, ktoré Macrona varovali pred občianskou vojnou, musia rezignovať
Šéf francúzskych ozbrojených síl uviedol, že vojenský personál, ktorý listom upozornil prezidenta Emmanuela Macrona, že v krajine hrozí občianska vojna, by mal rezignovať, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková