Pirošíková: Zaočkovaní môžu COVID šíriť ďalej. Zvýhodňovanie zaočkovaných je neprípustné
11 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Cestovná kancelária BUBO nedávno ponúkala zľavu zákazníkom zaočkovaným proti chorobe COVID-19, čo vyvolalo vlnu negatívnych reakcií. Portál 40plus.sk sa opýtal právničky Marici Pirošíkovej na jej názor.


Bývalá zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva, právnička Marica Pirošíková má veľmi jasný právny názor. Aj zaočkovaní môžu nákazu šíriť ďalej, preto je ich zvýhodňovanie neprípustné.
Rovnaký prístup

Odvoláva sa na antidiskriminačný zákon, podľa ktorého je priama diskriminácia konanie alebo opomenutie, pri ktorom sa s osobou zaobchádza menej priaznivo, ako sa zaobchádza, zaobchádzalo alebo by sa mohlo zaobchádzať s inou osobou v porovnateľnej situácii.

Každý je podľa Pirošíkovej povinný dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania aj v oblasti poskytovania tovarov a služieb.

Pirošíková: Slovensko nedodržiava princípy právneho štátu a protipandemické opatrenia sú sporné
Pandémia koronavírusu priniesla aj na Slovensko veľa problémov s opatreniami. Nie vždy sú podľa právnej expertky Marice Pirošíkovej v súlade so zákonom. Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Očkovanie nie je sloboda

Konanie cestovnej kancelárie BUBO je diskriminačné, pretože zaobchádza rozdielne s osobami v porovnateľných situáciách.

Ďalej pripomína fakt, že WHO ešte 15. januára 2021 odporúčala, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní.

Pirošíková upozorňuje na prípad, keď minulý týždeň opätovne zaviedli prísne reštrikcie Seychely, ktoré čelia ďalšej vlne pandémie napriek tomu, že už zaočkovali 85 percent dospelých obyvateľov a 60 percent celkovej populácie. Tretina aktívnych prípadov sa prejavila u plne zaočkovaných ľudí.

Práve preto sú zaočkovaní a nezaočkovaní v porovnateľných situáciách a nie je možné s nimi rozlične zaobchádzať a argumentovať ochranou verejného zdravia.

Konanie cestovnej kancelárie Bubo považuje Pirošíková za diskriminačné
06 | 05 | 2021 | Gabriel Matta

Zákony hovoria jasne

"Upozorňujem opäť aj na Rezolúciu parlamentného zhromaždenia Rady Európy, hlavne bod 7.3.1, ktorý zdôrazňuje, že očkovanie má byť dobrovoľné a nikto nemôže byť k nemu nijakým spôsobom nútený. Naopak, štáty majú zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať," zdôrazňuje Pirošíková.

Tiež dala do pozornosti, že súkromné cestovné kancelárie je navyše možné žalovať oveľa ľahšie ako vládu.

Za dôležitý považuje rovnako prípad z Francúzka, kde najvyššia súdna inštancia správneho súdnictva rozhodla, že aj keď vakcinácia poskytuje efektívnu ochranu, vakcinovaní ľudia môžu byť stále nositeľmi vírusu a prispieť k jeho šíreniu v dosiaľ neznámom rozsahu.

Vláda zámerne zasahuje do ľudských práv v rozpore so stanoviskom Benátskej komisie (Marica Pirošíková)
Vláda v rozpore so stanoviskom Benátskej komisie zámerne zasahuje do ľudských práv spôsobom vylučujúcim súdne preskúmanie Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Marica Pirošíková