Brazília zamietla Sputnik aj napriek tomu, že žiadne testy nerobila. Podľa vzoru Baťovej?
10 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Médiami v apríli tohto roka preletela správa, že brazílska lieková agentúra odmietla schváliť vakcínu Sputnik V a bez dôkazov ju označila za nebezpečnú. Podobnú situáciu spôsobila na Slovensku šéfka ŠÚKL s rusofóbnou povesťou Baťová.


Denník N priniesol správu, že Brazília zamietla Sputnik možno len v dôsledku nedorozumenia.
Schválenie Sputnika V je ešte stále v hre

Vyzerá to tak, že Brazília sa spamätala. V apríli totiž táto krajina, ktorá patrí medzi najviac postihnuté koronou na svete a zároveň nemá dostatok vakcín, odmietla schváliť ruskú vakcínu Sputnik V. Pôvodne chcela z Ruska nakúpiť tridsať miliónov dávok.

Mnoho Brazílčanov teda rozhodnutie úradu v prípade Sputniku V vníma veľmi negatívne. O to viac, že Sputnik bol schválený na použitie už vo viac než šesťdesiatich krajinách sveta. Žiadna z nich na problém s replikáciou adenovírusu, na ktorý odkazovala Brazília, nepoukázala.

Aktuálne zamestnanec brazílskej liekovej agentúry potvrdil, že schválenie Sputnika je stále možné.

Odhalenie: Vieme prečo „Big Pharma a EÚ bojujú proti Sputniku V.“ Ruskí vývojári zverejnili údaje o iných vakcínach
Vývojári Sputnika V poukázali na nebezpečnosť vRNA vakcín a dodali, že práve bezpečnosť vakcíny Sputnik V leží v žalúdku Európskej únii a Big Pharme, ktorí proti nemu usilovne bojujú Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Podľa vzoru Baťovej?

Až teraz sa ukazuje, že predošlé negatívne stanovisko brazílskeho úradu nestálo na žiadnom laboratórnom testovaní a vzniknutá situácia veľmi silno pripomína dianie na Slovensku. Aj šéfka ŠÚKL s rusofóbnou povesťou Baťová vydala nevedecké stanovisko, v ktorom tvrdila, že jediné, čo spája vakcíny Sputnik v 40 krajinách sveta, je názov.

Baťová teda tvrdila, že zloženie vakcíny Sputnik je všade iné, pričom na toto tvrdenie nemala žiadne vedecké ani iné dôkazy. Je veľmi zvláštne, že takéto politické a zároveň nevedecké tvrdenie z jej úst, nemalo za následok jej odchod z tak významnej funkcie.
Politické rozhodnutie, zaznelo z Ruska

V reakcii na negatívne rozhodnutie brazílskeho úradu vtedy Ruský fond priamych investícií (RFPI) vyjadril údiv. Riaditeľ RFPI Kirill Dmitrijev uviedol, že toto rozhodnutie považuje vo veľkej miere za politicky motivované. Zdôraznil, že všetky dokumenty potrebné na registráciu Rusko Brazílii poskytlo.
„Rozhodnutie Anvisy nás prekvapilo,“ uviedol Dmitrijev a dodal, že keď brazílski špecialisti odchádzali z Ruska, nemali k ruskej vakcíne žiadne negatívne komentáre.

Politickú motiváciu mali potvrdzovať správy z amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb, v ktorej sa hovorí o pokusoch tohto rezortu vyvíjať tlak na brazílske úrady a prinútiť ich, aby odmietli nákup ruskej vakcíny.

Lengvarský: Výsledky testov vakcíny Sputnik V sú v poriadku (AKTUALIZOVANÉ)
Výsledky testov vakcíny Sputnik V sú negatívne, v poriadku. Rezort zdravotníctva dostal výsledky z Maďarska vo štvrtok (6. 5.). Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr

Najlepšia vakcína na svete?

Účinnosť očkovacej látky Sputnik V bola stanovená na 97,6 percent na základe analýzy údajov o 3,8 miliónoch očkovaných Rusoch. Ide o vyššiu účinnosť, ako boli údaje predtým publikované v lekárskom časopise The Lancet (91,6 percenta), uviedli predtým RFPI a Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Rusko schválilo na použitie v poradí už štvrtú vakcínu domácej výroby. Volá sa Sputnik Light
Ruské ministerstvo zdravotníctva dalo zelenú vakcíne Sputnik Light. Je to jednorazová vakcína, ktorá je údajne ešte účinnejšia ako niektoré dvojdávkové vakcíny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca