Rusko schválilo na použitie v poradí už štvrtú vakcínu domácej výroby. Volá sa Sputnik Light
06 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ruské ministerstvo zdravotníctva dalo zelenú vakcíne Sputnik Light. Je to jednorazová vakcína, ktorá je údajne ešte účinnejšia ako niektoré dvojdávkové vakcíny. Informuje portál RT.


Sputnik Light je prvou zložkou široko používanej vakcíny proti koronavírusom Sputnik V, vysvetlili vedci. Jediná dávka však preukázala 79,4-percentnú účinnosť, ktorá „ je vyššia ako účinnosť mnohých dvojdávkových vakcín,“ uviedli vývojári vo vyhlásení.

Vedci analyzovali mieru účinnosti na základe údajov získaných z ruského programu masového očkovania v období od decembra 2020 do apríla 2021. Po preštudovaní údajov získaných 28 dní po podaní jednej dávky poznamenali, že miera infekcie u jednorazovo očkovaných osôb bola iba 0,277 percenta. Nezaočkovaná dospelá populácia vykázala za rovnaké obdobie mieru infekcie 1,349 percenta.

;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Frussia%2F523061-sputnik-light-single-dose-authorized%2F

Vývojári dúfajú, že jedna dávka pomôže zabezpečiť rýchlejšiu imunizáciu medzi väčším počtom ľudí.

„Režim jednej dávky rieši výzvu imunizácie veľkých skupín v kratšom čase, čo je dôležité najmä počas akútnej fázy šírenia koronavírusu, čím sa rýchlejšie dosiahne imunita voči stádu,“ uviedol Kirill Dmitriev, výkonný riaditeľ Ruského fondu pre priame investície ( RDIF), ktorá financuje vývoj vakcín.

Poukázal tiež na to, že Sputnik Light „má prijateľnú cenu nižšiu ako 10 dolárov“ a dá sa ľahko prepravovať a skladovať.

Dvaja mladí americkí turisti, ktorí zabili talianskeho policajta, boli odsúdení na doživotie vo väzení
Taliansky súd odsúdil dvoch turistov z USA za zabitie dôstojníka počas dovolenky v Ríme. Jeden z nich sa k činu priznal. Uviedol však, že konal v sebaobrane. Obaja boli odsúdení na doživotie, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca