Gates chce proti vírusom bojovať genticky upravenými komármi
05 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na Floride chystajú „Experiment Jurského parku“. Vypustia tam 750 miliónov geneticky modifikovaných komárov. „Bojovať“ budú proti vírusom Zika, horúčke Dengue či malárii


V rámci boja proti vírusom prenášaným hmyzom, ako sú Zika, horúčka Dengue a malária, majú na súostroví Florida Keys vypustiť 750 miliónov geneticky modifikovaných komárov. Domáci obyvatelia protestujú, ochranári to označili za „experiment Jurského parku“, píše epochtimes.de.


Britská startu-pová spoločnosť Oxitec koncom apríla oznámila, že v oblasti súostrovia Florida Keys už vypustila 12 000 geneticky modifikovaných vajíčok komárov. A to je iba začiatok.



Vypustia 750 miliónov geneticky modifikovaných komárov

Projekt dostal zelenú ešte vlani v máji. V rokoch 2021 a 2022 sa má vypustiť až 750 miliónov geneticky modifikovaných komárov.


Bill Gates chce pomocou novej technológie vyriešiť globálne otepľovanie. Môže sa to zvrhnúť v katastrofu
Portál zoommagazin.iprima.cz priniesol informáciu, podľa ktorej jeden z najbohatších ľudí Bill Gates investuje do technológie, ktorá by mohla zastaviť globálne otepľovanie. Ale tiež premeniť Zem na ľadovú guľu. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek

Projekt financuje Nadácia Melindy & Billa Gatesovcov

Akciu schválilo ministerstvo poľnohospodárstva a Agentúra na ochranu životného prostredia na Floride, realizovať sa má v oblasti tropických ostrovov v blízkosti Karibiku. Projekt Oxiteca financuje Nadácia Melindy & Billa Gatesovcov.



Zníži sa počet komárov – samičiek, ktoré prenášajú choroby

Britská spoločnosť v tlačovej správe uviedla, že v najbližších mesiacoch na šiestich rôznych miestach súostrovia Florida Keys vypustia samčekov „Aedes aegypti“, ktorí neštípu. Cieľom je znížiť počet samičiek „Aedes aegypti“, ktoré môžu potenciálne prenášať vírusy spôsobujúce žltú zimnicu, horúčku Dengue a vírus Ziky.


Komáre Oxitecu sa neživia ľudskou krvou, ale nektárom, takže ich použitie nie je pre ľudí nebezpečné. Sú nositeľmi „samoregulačného“ génu, ktorý spôsobí uhynutie potomstva samičiek.


Matúš Vallo sa dal očkovať a vychválil pri tom Billa Gatesa. Komentár potom zmazal
Mal to byť nevinný post o tom, ako sa bratislavský primátor dal zaočkovať. Komentujúca si však „rypla“ – opýtala sa, či má Vallo inštrukcie od Billa Gatesa. Vallo nelenil, Billa vychválil a naložil „dezinfo scéne“ a konšpirátorom. Potom však... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Petra Demková

„Výzvy, ktoré sa týkajú komárov prenášajúcich choroby, neustále rastú. Tento pilotný projekt je preto dôležitým krokom k uvedeniu bezpečnej a samoregulačnej technológie spoločnosti Oxitec v USA,“ - uviedol vo vyhlásení Gray Frandsen, výkonný riaditeľ spoločnosti Oxitec.



Obyvatelia odmietajú zmutované komáre

Je to vôbec po prvýkrát v USA, kedy sa používajú geneticky modifikované komáre, a podľa CNN“ miestni obyvatelia už dlhší čas proti tomu bojujú.


„Dlhodobo proti tomu protestujeme,“ vyhlásil Barry Wray, výkonný riaditeľ Environmentálnej koalície Florida Keys. "Žijeme tu, je to náš domov a oni niečo také ľuďom vnucujú. Ľudia na Floride nesúhlasia s tým, že komáre sú geneticky modifikované alebo že sú súčasťou pokusov.“


Bill Gates a jeho manželka Melinda sa po 27 rokoch rozvádzajú
Americký miliardár, filantrop, spoluzakladateľ a dlhoročný šéf spoločnosti Microsoft Bill Gates (65) a Melinda Gatesová (56) sa po 27 rokoch manželstva rozvádzajú. Pár to v pondelok oznámil v spoločnom vyhlásení na Twitteri s tým, že obaja budú... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

„Experiment Jurského parku“

Aj ostatní ochranári sú skeptickí a program jednoznačne odmietajú. V roku 2020 Jaydee Hansonová, šéfka Medzinárodného centra pre hodnotenie technológií, pre Guardian uviedla , že program je „experimentom Jurského parku“.


Spoločnosť už medzičasom vypustila viac ako miliardu komárov v Južnej Amerike a Karibiku. Oxitec tvrdí, že experiment v Brazílii v rokoch 2013 až 2015 bol úspešný. Komáre nepoškodzovali užitočný hmyz. Spoločnosť vypustila v brazílskom meste Jacobina každý týždeň okolo 450 000 komárov - samčekov.


Kritika prišla v roku 2019 v podobe štúdie, ktorá potvrdila množenie takýchto komárov. Uvádza tiež, že až 60 percent analyzovaných komárov vykazovalo stopy pozmenených génov, uzatvára epochtimes.de.


Bill Gates opäť apeluje: "Čakajú nás oveľa ničivejšie pandémie, pripravte sa!"
Miliardár Bill Gates, ktorý práve ohlásil po 27 rokoch rozvod so svojou manželkou, má, zdá sa, aj iné problémy. Na srdci mu leží dobro celého ľudstva, a preto varuje: Súčasná pandémia koronavírusu by mala svet pripraviť na tie ďalšie, podstatne... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Diana Zaťková