Vedci dokázali, že imunita po prekonaní COVID-19 je o niečo silnejšia ako po vakcíne!
02 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Svet sa zameriava v boji s koronavírusom na vakcináciu, ale ako dokazujú zistenia českých vedcov, imunita človeka, ktorý prekonal Covid-19 je o niečo silnejšia ako po vakcíne.


Kto si myslí, že po vakcinácii nemôže chytiť Covid je na omyle. Vedci v Brne zistili, že to tak nie je rovnako ako u tých, ktorí už koronavírus prekonali. Aj oni ho totiž môžu dostať znovu, informuje portál novinky.cz.
Ľudia, ktorí prekonali COVID majú na úrovni bunkovej imunity lepšiu odozvu ako zaočkovaní

Tím z Centra bunkového a tkanivového inžinierstva v nemocnici U svätej Anny v Brne, ktorý vedie výskumníčka Irena Koutná tiež zistil, že ochrana ľudí, ktorí prekonali Covid je o niečo silnejší ako u tých, ktorí boli proti nemu zaočkovaní. Napriek tomu má byť vstupenkou k „normálnemu životu“ len očkovanie prípadne negatívny test.

O tom, že by sa preukázala hladina protilátok či bunková imunita sa zatiaľ neuvažuje, hoci je to možno najpresnejší ukazovateľ infekčnosti človeka. „Vidíme, že ľudia, ktorí chorobu prekonali, majú na úrovni bunkovej imunity určite lepšiu odozvu ako zaočkovaní. Nehovoríme, že zaočkovaní ju majú zlú, ale keď si to rozdelíte na nejaké hodnoty, tak sa pohybujú skôr v spodnej tretine tých, čo chorobu prekonali,“ skonštatovala Koutná, ktorej tím priebežne sleduje vývoj bunkovej imunity u očkovaných aj tých, čo už Covid prekonali.

Je dokázané, že covidová imunita trvá 8 mesiacov. Naša vláda tvrdí, že tri. Prečo klamu? Bukovský to tuší
Vo svojom poslednom videu sa MUDr. Bukovský rozhovoril aj na tému covidovej imunity. Naše úrady tvrdia, že získaná imunitná schopnosť trvá iba 3 mesiace, pripomína. „Podľa súčasných vedecky overených poznatkov overených a publikovaných v... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Petra Demková


Podľa šéfky brnenských vedcov dáta z konca marca ukázali, že asi u 20% očkovaných sa po prvej dávke žiadna pamäťová stopa vôbec neobjavila, ale poznateľná bola až po podaní druhej dávky. V Česku prekonalo COVID-19 od začiatku epidémie najmenej 1,6 milióna ľudí a viac ako polovica z nich ochorela len za posledné štyri mesiace.

Skutočný počet bude ale asi oveľa vyšší ako uvádzajú oficiálne štatistiky ministerstva zdravotníctva, pretože nie každý chorý sa dal testovať. Prvú dávku vakcíny už v Česku dostalo viac ako 3,1 milióna záujemcov, kompletne zaočkovaných je vyše milióna ľudí.
Po prekonaní koronavírusu nás budú vytvorené protilátky v tele chrániť približne rok

Zaujímavé je aj to, že u oboch skupín by sa mali vytvoriť protilátky, ktoré ale časom slabnú, ba v niektorých prípadoch sa nemusia objaviť vôbec. „Ukazuje sa, že po troch mesiacoch sú protilátky vo väčšine prípadov nemerateľné. To ale neznamená, že ľudia nemajú pamäťové bunky, ktoré ich môžu ochrániť,“ dodala Koutná, podľa ktorej práve tieto bunky by mali v tele zabezpečiť dlhodobejšiu ochranu.

ŠKANDÁL: V očkovacom centre v Štúrove zavládol obrovský chaos
02 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Oficiálne sa predpokladá, že ochrana po prekonaní COVID-19 trvá deväťdesiat dní. U niekoho to ale môže byť menej, u iného však oveľa dlhšie. Podľa vedcov dostupné údaje ukazujú, že môže vydržať aj dlhšie ako rok. „Vieme, že po prekonaní choroby nás to bude chrániť zhruba rok, ale po roku či roku a pol sa niekedy nevytvorí príliš silná pamäťová stopa, takže to slabne,“ vysvetľuje šéfka výskumníkov, podľa ktorej protilátky má zmysel merať dva až tri týždne po prekonaní choroby alebo ukončenom očkovaní.

„U niektorých pacientov sledujeme rýchly pokles protilátok z mesiaca na mesiac, u iných sa drží rovnaká hladina protilátok po dobu niekoľkých mesiacov,“ uviedla Anabela Čížková z laboratória Synlab. Z pilotných dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) vyplýva, že po druhej dávke vakcíny sa v Čechách nakazilo zatiaľ 2993 plne očkovaných ľudí.

Z toho 1414 ochorelo aj po dvoch týždňoch po očkovaní, teda v čase, keď už mala vakcína plne pôsobiť. Ťažký priebeh malo len 127 z nich. Podľa Štátneho zdravotného ústavu sa na Slovensku od začiatku pandémie opätovne nakazilo koronavírusom 1535 ľudí, u ďalších asi 800 vyšetrovaní prebieha.

"Nevieme nič o dlhodobých účinkoch vakcín, s očkovaním by som preto počkal," radí Mesík
Ako bude tento rok vyzerať jeseň a zima? To určite ukáže až čas. Ale inteligentní ľudia a vlády (áno, existujú aj také) zvažujú rôzne možnosti vývoja - a pripravujú sa aj na scenáre vývoja bez ružových okuliarov, hovorí pre Parlamentné listy Juraj... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková