Prieskum: Najviac Slovákov dôveruje vakcíne Pfizer, Moderna je druhá a Sputnik tretí
02 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Očkovanie je v súčasnosti považované za najúčinnejšiu formu boja proti COVID-19. Viete však, ktorá vakcína je medzi Slovákmi najpopulárnejšia? Ruský Sputnik V to po všetkých aférach okolo neho nie je.


Na Slovensku sa aktuálne očkuje proti koronavírusu tromi vakcínami. Štvrtá vakcína Sputnik V čaká na schválenie. Rovnako sa u nás zatiaľ neočkuje vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson ani čínskou vakcínou Synopharm. Prieskum dôveryhodnosti vakcín medzi Slovákmi robila spoločnosť Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila od 22. do 27. apríla tohto roka na vzorke 521 respondentov starších ako 15 rokov, uvádza portál parlamentnelisty.sk.
Moderna si polepšila, Sputnik klesol, AstraZeneca je stále najnedôveryhodnejšia

Medzi Slovákmi je najdôveryhodnejšou vakcína od spoločností Pfizer/Biontech, ktorej plne alebo skôr dôveruje takmer 65 percent respondentov. Najväčšiu dôveru má táto vakcína medzi ľuďmi nad 55 rokov a medzi vysokoškolsky vzdelanými obyvateľmi. Zaujímavé je, že viac jej dôverujú muži ako ženy.

Vakcíne Moderna, ktorá sa v rebríčku dostala na druhé miesto, dôveruje takmer 59 percent opýtaných. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom si výrazne polepšila.

Naopak, spomedzi všetkých vakcín má u opýtaných najmenšiu dôveru látka od spoločnosti AstraZeneca, ktorej skôr alebo vôbec nedôveruje až 57 percent Slovákov, čo je výrazne viac oproti ostatným vakcínam, teda aj neregistrovaným. V porovnaní s predošlým prieskumom si AstraZeneca pohoršila, pretože naposledy jej vyslovila nedôveru polovica respondentov. Aktuálne jej dôveruje niečo viac ako tretina Slovákov, najviac mladí od 15 do 24 rokov.

Na Slovensku zatiaľ neregistrovaný Sputnik V má podľa prieskumu dôveru takmer polovice Slovákov, čo ho „zosunulo“ na tretiu priečku, pretože naposledy tejto vakcíne dôverovalo až 56 percent účastníkov prieskumu. Ruskej vakcíne najviac dôverujú ľudia so stredoškolským a nižším vzdelaním, najčastejšie ľudia z dedín a obcí. Aj medzi priaznivcami tejto vakcíny prevažujú muži.

Podľa Juraja Mesíka koronavírus prelomí vakcíny nanajvýš do roka, možno už na jeseň
Vidíme masovú vieru v to, že všetkých zaočkujeme a svet bude OK. No kiež by! Je to len hypotéza. Zdá sa, že čoraz viac pravdepodobná. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Ivan Brožík