Matoviča začali zaujímať sociálne problémy spoločnosti. Po tom, ako rok humpľoval Slovensko
02 | 05 | 2021 I Petra Demková

Matovič na svojom Facebooku ponúkol občanom status plný emócií. Hnev strieda fňukanie. Dotýka sa ho sociálna situácia rodín. „Môj vysnívaný sociálny štát po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od minulého leta chystám," píše. A na tých, ktorí odmietajú zvyšovanie DPH, prská síru: „Mám plné uši týchto hlúpych, cynických a neľudských rečí.“


„Pre rodiny na ružiach ustlaté,“ nazval svoj príspevok bývalý premiér a prihodil aj podnázov: „Je 1021€ viac ako 606€? Niektorým to tak nevychádza. Hmm.“ Začína sa status ministra financií.
Za všetko môžu Fico a Pellegrini.

„Viete si predstaviť ´život´ osamelej matky s dvoma deťmi (napr. 16 a 17 r.) pracujúcej za minimálnu mzdu?“ pýta sa Matovič.

Remišová poslala Matoviča do čerta s 25-percentnou DPH: Zabudni, toto nepodporíme!
02 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová


Následne sa pustil do bývalej vlády. „Fico s Pellegrinim jej nachystali taký vraj ´sociálny štát´, že za svoju poctivú mesačnú prácu spolu s dvoma prídavkami na deti a dvoma daňovými bonusmi na deti dostane osamelá pracujúca matka s dvomi deťmi cca 606 eur v čistom. Hanba,“ dodal.

„Môj vysnívaný sociálny štát po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od minulého leta chystám, tejto istej matke poskytne cca 1021 eur mesačne. A teraz počítajme spolu. Ak mala táto rodina šťastie, býva sama v prenajatom bytíku za 450 mesačne. Matke tak zostáva na troch ľudí na všetko ostatné 156 eur na mesiac = 1,7 eura na osobu a deň. Na všetko okrem nájmu! Dá sa toto nazvať sociálnym štátom? Dá sa takýto život vôbec nazvať životom?“ trápi zrazu Matoviča sociálna situácia rodín.
Chcem pomáhať! Ale broja proti mne...

„Po daňovo-odvodovej reforme, ktorú chcem v dohľadnej dobe ľuďom predstaviť, by tejto matke zostalo na mesiac už 571 eur miesto 156. Nie veľa, ale už sa to aspoň na život bude ponášať.

Samozrejme, v situácii, keď Fico s Pellegrinim doslova vybrakovali našu spoločnú špajzu o desiatky miliárd, v situácii, keď nám kvôli kríze chýbajú v rozpočte miliardy eur, nemôžeme takúto zásadnú zmenu Slovenska na skutočne sociálny a prorodinný štát urobiť na ďalší dlh - nikto nám na to nepožičia. To znamená, že na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH,“ informuje bývalý premiér.

Matovičovu eseročku zhodnotil politológ Jozef Lenč: OĽANO je sekta politicky závislých jedincov
02 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


„No a voči tomu začnú neuveriteľne brojiť najmä tí, pre ktorých je hodnota rodiny a detí cudzí pojem, ktorý by najradšej zo slovníka vymazali. Tí, ktorí si užívajú svoje miliónové majetky bez toho, aby niekedy nejaké dane platili a vedia, že vyššej DPH by už neušli. Tí, ktorí s pocitom bohorovnosti perom o morálke kážu, ale v pohode podvádzajú štát (ľudí), keď fakturujú svoju prácu na fiktívne živnosti a sro tak, aby tiež dane neplatili. Tí, ktorí pohŕdajú matkou z tohto príbehu, lebo je vraj len neschopná, má sa viac snažiť a zarobiť viac,“ rozcítil sa Matovič.
Mám už dosť hlúpych, cynických, neľudských ale aj sladkých rečí

Následne zavelil do útoku. „Mám plné uši týchto hlúpych, cynických a neľudských rečí. Mám už dosť tých sladkých rečí, ako nám všetkým na rodinách záleží, ale v skutočnosti pre ne hovno dlhé roky robíme. Mám už dosť zbabelcov, ktorí radšej naložia do gatí, ako by sa mali postaviť zbohatlíkom a podvodníkom. Neprišiel som sa do politiky s holými rukami biť s mafiou preto, aby som si nad úbohou situáciou státisícov rodín v strachu o percentíčka teraz zakrýval oči. Idem do boja. Za spravodlivosť, za rodiny, za slabších. Bez ohľadu na cenu a následky,“ napísal bojovne na Facebooku.
A na záver Matovičova matematika

Podľa ministra financií koaliční partneri, ktorí ho kritizujú, šíria bludy. „Argumenty voči šíreným bludom: Rodina z tohto príkladu zaplatí na vyššej DPH max 20 eur mesačne, zlomok z toho, čo reformou získa. Tí, čo deti ešte nemajú a chcú ich mať, tiež raz na zmene získajú, len nie hneď. Rodičia deťom a vnúčatám závidieť nebudú a dôchodcom sa vyššia DPH automaticky vykryje cez valorizáciu dôchodkov o dôchodcovskú infláciu, čiže nič nestratia. Obdobné prilepšenie ako matka z príkladu získa aj úplná rodina, respektíve aj viac zarábajúca rodina. A hlavne - chystaná reforma dramaticky zvýši príjem len pracujúcim rodičom (zásluhovo), aby pôsobila motivačne na tých nepracujúcich,“ ukončuje status minister financií.

Šialenstvo ministra financií dosahuje na intelektuálnu hĺbku politiky čínskeho vodcu Teng Siao-pchinga
Plagiátor či génius? Matovič si z ničoho nič zobral za predlohu čínsku politiku jedného dieťaťa a obrátil ju hore nohami. Neprekáža mu Tengov marxizmus ani spôsob narábania s ľudskými právami v Číne. A ľudské práva, dôstojnosť a nediskriminácia... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ivan Brožík