Dáta bez pátosu: Od 3. mája malo byť Slovensko už aj mimo ružového pásma. Vláda však nereaguje
02 | 05 | 2021 I Petra Demková

Dáta bez pátosu adresujú premiérovi Hegerovi svoje čísla, aby sa mohol lepšie orientovať v súčasnej situácii. Upozorňujú, že sme pozitívne prekročili všetky očakávania. Preto od pondelka 3. mája budeme mať parametre na žltú fázu. To je fáza mimo celonárodných kritérií. Čísla sú už dokonca až na fázu mimo ružového, I. pásma varovania. Vláda však neuvoľňuje.



Vláda sa neriadi vlastnými pravidlami

Podľa Dát bez pátosu momentálne vyzerajú čísla takto: máme pod 1 500 hospitalizovaných a reprodukčné číslo pod 1,00. Toto by mal byť podľa analytikov z iniciatívy čas prechodu do okresnej úrovne varovania, a to od 17. mája. „To sú pravidlá schválené v Covid Automate. To sú platné pravidlá. To sú pravidlá tejto vlády a platia aj pre jej poradné orgány. Problém je, že sa neriadime ani vlastnými a schválenými pravidlami,“ upozorňujú analytici.

Slovensko opäť povstalo proti vláde. Na uliciach a námestiach boli tisícky nespokojných ľudí (VIDEO)
Slovensko na Sviatok práce opäť povstalo proti vláde. Na dnešný deň bol naplánovaný protest, ktorý sa mal v Bratislave konať pod názvom Slovensko povstaň. Vyzýval naň na sociálnej sieti aj exposlanec Peter Marček. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Ak by sme sa podľa Covid automatu riadili, „červená fáza a II. stupeň varovania mal byť od 26. apríla ružová fáza a I. stupeň varovania mal byť od 3. mája a žltá fáza a okresný stupeň ostražitosti mal byť od 17. mája (pri potvrdení 10. mája - čo určite predikujeme),“ informujú ďalej analytici.
Počkajme si na tlačovú konferenciu a dôvody, prečo sa "nedá"...

„Tak si počkajme na tlačovú konferenciu a dôvody ´prečo nemôžu´ ísť všetci žiaci všade do školy k zaočkovaným učiteľom a prečo musia deti športovať na vetranom exteriérovom ihrisku len 6 + 1 (napriek tomu, že na telesnej na tom istom ihrisku behajú chlapci aj z 5.A a aj z 5.B. spolu v počte 24),“ pokračujú analytici v informovaní o absurdnostiach odporúčaní pandemickej komisie.

Dáta bez pátosu odporúčajú riadiť sa číslami. „Sedliacky rozum do hrsti a poďme na to cez čísla. Stále platí, že pri dnešných číslach v niektorých oblastiach/okresoch treba: testovať pravidelne tam, kde sa hlavne dospelí zhromažďujú hromadne, na dlho a vnútri, trasovať blízke kontakty zistených pozitívnych, karantenizovať infikovaných (cez PCR test) a ich okolie, karantenizovaných odmeniť cez pandemickú OČR a PN a výsledky analyzovať a nechať pracovať regionálnu hygienu,“ vymenúvajú odporúčania.

Podľa analytikov by sa správy o pandemickej situácii už mali zaradiť na koniec spravodajstva a venovať by sme sa ako krajina mali viac EÚ fondom, Plánu obnovy a pozitívnym emóciám.

Intraktívne mapy Dát bez pátosu sa dajú pozrieť TU.

Korony sa nezbavíme!  (Franz-Xavier Reichl)
Komentár Franza-Xaviera Reichla (RTL) Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová