Kauza Vrbětice: Boli zbrane z vybuchnutých skladov určené teroristom?
30 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Rad okolností výbuchov skladov vo Vrběticích je stále veľká neznáma. Napríklad, aká presne munície tam bola a komu bola určená? Už v minulosti bolo Česko niekoľkokrát kritizované za vývoz zbraní do "problémových regiónov".


O tom, že výbuch mal niečo zamaskovať, hovoril aj bývalý náčelník Generálneho štábu generál Jiří Šedivý. Hneď niekoľko poslancov sa domnieva, že zbrane uložené v skladoch vo Vrběticích mohli byť určené pre teroristov Islamského štátu, informuje portál sputnik.cz.
Smerovali zbrane Islamskému štátu?

Minulý týždeň poslanec Lubomír Volný na pléne v Poslaneckej snemovni dokonca uviedol, že ČR potrebovala výbuch, aby "zahladila stopy", že zbrane z Česka sa objavili v rukách teroristov IS. Vláda a špeciálne služby, pre ktoré je jedinou verziou údajný útok ruských agentov, tento scenár nijako nekomentujú.

Dáta medzinárodných organizácií však opakovane svedčí o tom, že české zbrane boli "videné" v mnohých problémových oblastiach sveta. České zbrane môžeme nájsť tak v armádach krajín typu Saudskej Arábie a Azerbajdžanu, ale aj u teroristických organizácií.

Škandál: Prezidenta Miloša Zemana chcú niektorí českí senátori obviniť z vlastizrady!
Český prezident Miloš Zeman si, zdá sa, zarobil na poriadny problém. Za jeho slová o výbuchu v muničnom sklade pri Vrběticiach ho chce senát Parlamentu Českej republiky žalovať za vlastizradu! Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa Conflict Armament Research (CAR) patria české zbrane medzi dvanásť najpoužívanejších zbraní teroristov z Islamského štátu. Česká republika bola v minulosti niekoľkokrát kritizovaná za vývoz zbraní do "problematických regiónov a režimov".
Cez USA do rúk teroristov

Ostravská firma Imex Group, ktorá mala prenajaté dva muničné sklady vo Vrběticích, tvrdí, že nemá informácie, že by jej zbrojný materiál mal putovať do Sýrie. Skutočne Česko oficiálne nedodáva zbrane do "neprehľadných" oblastí, medzi ktoré patrí aj súčasná Sýria.

To však neznamená, že české zbrane dodávané napríklad do Iraku nemôžu skončiť v zóne sýrskeho konfliktu.

Putin označil kroky a obvinenia Prahy voči Rusku za absurdné
Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom označil kroky a obvinenia Prahy v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach v roku 2014 za absurdné. Informovala o tom tlačová služba Kremľa, píše... Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V roku 2017 České centrum pre investigatívnu žurnalistiku dôkazy zabezpečilo, zistilo totiž, že Pentagon v rozpore s certifikátom koncového používateľa zbraní nakupoval české zbrane a následne ich predal do Sýrie. Oficiálne na účely školenia a vybavenie rebelov bojujúcich proti Islamskému štátu a prezidentovi Asadovi.

Pričom pôvodne americká strana sľubovala ČR, že zbrane skončia v USA. Ako pripomína organizácia CAR, podobne nedovoleným spôsobom - zakázaným ďalším predajom zbraní bez vedomia krajiny ich výroby - sa dostali do Sýrie aj protitankové zbrane. Tie potom skončili v rukách islamistov.
Čo bolo uložené v skladoch vo Vrběticích?

Krátko po druhom výbuchu vo Vrběticích v decembri 2014 sa portál Lidovky.cz obrátil na ministerstvo priemyslu a obchodu so žiadosťou o bližšie informácie na obchodovanie firmy Imex Group.

To zabolí, ruská diplomatka Čechom aktuálne pripomenula ich Karla Čapka
Ruské ministerstvo zahraničia komentovalo vyhlásenie českých orgánov, ktoré sa poďakovali Veľkej Británii, Estónsku, Lotyšsku a Litve za solidaritu pri diplomatickej konfrontácii s Moskvou. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Redakcia chcela zistiť, či firma mala už v minulosti nejaké problémy so skladovaním munície a koľkokrát požiadala o vývoz zbraní do zahraničia.

V rezorte však odpovedali, že nemôžu takéto informácie oznámiť. Doteraz nie je celkom jasný skutočný obsah skladov. Spolu s dvoma skladmi vyleteli do povetria aj dôkazy o tom, čo presne tam bolo uložené.

Vtedajší minister vnútra Milan Chovanec pre portál Aktuálne.cz uviedol, že štát vie len to, aká munícia tam bola "papierovo". Odtajnený zoznam munície, ktorý zverejnili Lidové noviny, tiež vzbudil nejasnosti. Detailný dokument ministerstva obrany uvádza desiatky leteckých bômb, tisíce granátov, samopalov a skoro štyri milióny nábojov.

Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Ale v zložke chýbajú iné, zásadné informácie. Zatiaľ čo iné firmy vo Vrběticích uvádzali presné označenie uloženej munície, u skladov Imex Group tieto informácie chýbajú. Navyše údaje o skladoch spoločnosti odkazovali na jún 2014, neboli teda celkom aktuálne.
Zahladenie stôp

Niekoľko mesiacov po druhom výbuchu Aktuálne.cz prišiel so správou, že incidenty vo Vrběticích sú s veľkou pravdepodobnosťou vyústením divokej "likvidácie" nepotrebnej munície českej armády z čias Varšavskej zmluvy.

Podľa zistení portálu sa práve týmto smerom uberalo aj vyšetrovanie polície. Ako uvádzal server, z výpovedí dobre informovaných policajtov, štátnych zamestnancov aj armádnych expertov vyplývala silné podozrenie, že značná časť munície uloženej v skladoch bola s najväčšou pravdepodobnosťou zničená či zrecyklovaná len na papieri. V skutočnosti sa naďalej skladovala a prepredávala.

V Izraeli prudko rastie úmrtnosť po očkovaní Pfizerom. "Je to nový holokaust," tvrdia odborníci
Izrael veľmi rýchlo zaočkoval najvyššie percento svojej populácie experimentálnymi vakcínami proti Covidu. Izraelská vláda totiž uzavrela dohodu so spoločnosťou Pfizer o zabezpečení miliónov dávok ich vakcín. A počet úmrtí po očkovaní rapídne... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Portál tiež dodával, že podľa jedného z variantov, ktorým sa zaoberala polícia, mohol druhý sklad vyhodiť do povetria niekto, kto zásoboval firmu Imex Group výbušninami pochybného pôvodu. Po prvom výbuchu sa totiž mohol báť, že úrady zistia, čo a do akej miery bolo v skladoch.
Kontroverzný Imex Group

Vlastníkom firmy Imex Group je Petr Bernatík. On a jeho otec pracujú pre niekoľko vojenských spoločností. Po výbuchoch v roku 2014 označil Andrej Babiš, ktorý bol v tom čase ministrom financií, spoločnosť za "veľmi kontroverznú".

Česká republika smeruje na zoznam krajín s nie priateľským vzťahom k Rusku
Hlúpa nenávistná a bezdôvodne štvavá rétorika je hlavný dôvod, pre ktorý Moskva plánuje zaradiť Česko na zoznam desiatich nie nepriateľských, ale nie priateľských krajín k Ruskej federácii. Slovensko zjavne ešte dostalo šancu. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Skutočne výbuchy vo Vrběticích neboli pre spoločnosť prvé. V roku 2011 vybuchol v Bulharsku sklad, kde bol uložený vojenský materiál troch firiem. Jednou z nich bol Imex Group.

V roku 2010 otec a syn Bernatíkovci čelili žalobe kvôli nelegálnemu vývozu zbraní na Slovensko, ale súd ich viny zbavil. Bernatíkovci tiež boli spájaní s pokusom vývozu zbraní do Konga, ktoré čelilo zbrojnému embargu.

Zbrane však neskôr skončili v susednom Zimbabwe, ktoré otvorene pomáhalo Kongu, a proti ktorému neplatili obmedzenia.

Bill Gates hovorí „nie“ prezradeniu patentu na vakcíny proti Covid-19
Bill Gates odmietol návrh na prezradenie patentov na vakcíny proti Covid-19. Neverí, že duševné vlastníctvo má niečo spoločné s vyčerpávajúcim globálnym úsilím udržať pandémiu na uzde, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca