Prečo USA nakupujú ropu v zahraničí, ked sú jej najväčším producentom? (Vladimír Malyšev)
29 | 04 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Objem dovozu ruskej ropy do USA dosiahol 10-ročné maximum


V najnovšej správe ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P), jednej z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, sa uvádza takéto konštatovanie: podiel dovozu ruskej ropy do Spojených štátov dosiahol v januári 2021 rekordných 8% z celkového objemu dovozu ropy do USA. Tento podiel rastie. V roku 2018, podľa S&P, predstavoval 4%.

Celkový objem dodávok ruskej ropy do USA dnes prevyšuje dodávky zo Saudskej Arábie. Americký dovoz ruskej ropy dosiahol 10-ročné maximum a americké rafinérie naďalej zvyšujú objemy svojich predajov.

Dovoz ruskej ropy a ropných produktov predstavoval podľa údajov  Úradu pre energetické informácie USA (EIA) v januári 2021 648 tisíc barelov denne. Čo je najvyšší mesačný objem dovozu od konkurenčného výrobcu od júna 2012. V roku 2020 dodávalo Rusko v priemere 538 tisíc barelov denne.

Lavrov šokuje: USA odmietli ponuku Ruska na obnovenie vzťahov hneď po Bidenovom nástupe
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Americké rafinérie nekupujú z Ruska ropu, ale mazut. 15. apríla vydal prezident Joe Biden nariadenie, ktorým sa ukladá zavedenie sankcií, zameraných na ‘’potlačenie agresívnych a škodlivych akcií vlády Ruskej federácie’’. Sankcie zamerané proti ruským právnickým a fyzickým osobám sa, ale konkrétne na energetický sektor nevzťahujú. Takže sankcie sankciami, nákup ruskej ropy a ropných produktov Američanmi však prebieha normálne ďalej. Dopyt po ruskej rope značiek Ural a Varandey v posledných mesiacoch dokonca vzrástol.

Podľa údajov Ministerstva energetiky USA sa Rusko dostalo na druhé miesto v zozname najväčších vývozcov čierneho zlata do krajiny, pred ním je jedine Kanada. Po tom ako Američania prišli o ťažkú ropu z Venezuely v dôsledku vlastných sankcií, museli hľadať alternatívnych dodávateľov. A našli ich v Rusku.

Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Pritom, ako sa uvádza v Bidenovom nariadení, od 15. apríla sa v USA zavádza výnimočný stav... „v súvislosti s mimoriadnym ohrozením národnej bezpečnosti, zahraničnej politiky a hospodárstva Spojených štátov, vyvolaný… činnosťami vlády Ruskej federácie“.
Prečo USA vôbec nakupujú ropu v zahraničí, ked sú jej najväčšími producentmi?

Podľa Alexeja Kalačeva, analytika skupiny spoločností Finam, môžu americké rafinérie pracovať iba s produktom určitého typu a preto Američania potrebujú ruskú ropu. "Prevažná časť ťažkej ropy v Spojených štátoch pochádzala z Venezuely a po zriedení ľahšou ropou dosahovala predpísanú akosť’’. Teraz však na túto krajinu uvalili tvrdé sankcie [Venezuelu] a ukázalo sa, že pre americké rafinérie je najvhodnejšia práve ruská ropa. Tak a toto je celé tajomstvo dohody - sankcie sú iba sankciami, ale biznis je biznis“, hovorí finančný analytik.

To zabolí, ruská diplomatka Čechom aktuálne pripomenula ich Karla Čapka
Ruské ministerstvo zahraničia komentovalo vyhlásenie českých orgánov, ktoré sa poďakovali Veľkej Británii, Estónsku, Lotyšsku a Litve za solidaritu pri diplomatickej konfrontácii s Moskvou. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Šéf Fondu pre energetickú bezpečnosť Konstantin Simonov upozornil na to, ako Američania prezentujú tento obrázok: „Demokratická strana teraz všetko zvalí na Trumpa: “Pozrite sa, do čoho doviedol Ameriku - ukázalo sa, že Rusi kvôli nemu dodávajú ropu do USA’’. Samotný Trump ešte v januári hovoril, že Biden teraz príde so svojím „zeleným“ programom, zničí americkú bridlicovú ropu a Rusi sa so svojou ropou zmocnia amerického trhu“.

"Rok po uvalení ropného embarga na Venezuelu je zrejmé, že porazenými sú americkí investori a jasným víťazom je Rusko’’, napísal vo februári denník The Washington Post. "Navyše dohody medzi Moskvou a Caracasom o ťažbe, preprave a predaji ropy na ďalšie trhy sa pre Rusko zmenili na neuveriteľne ziskový obchod’’.

Podľa The Washington Post, ktorý sa odvoláva na odhady amerických vládnych úradníkov, má Rosnefť 400 000 barelov venezuelskej ropy denne a to je viac ako polovica objemu vyťaženej ropy vo Venezuele, čo vynáša takmer 120 miliónov dolárov mesačne.

Na pozadí tohto obchodu možno prehodnotiť pokusy Washingtonu za každú cenu zabrániť dokončeniu výstavby plynovodu Nord Stream 2 pod zámienkou, aby sa zabránilo "rastúcej závislosti Európy na Rusku’’.

Američania tvrdia, že na nich Rusi v Sýrii pôsobia „tajnou zbraňou“
Americkí vojaci v Sýrii majú strach, že na nich Rusi používajú neznámu zbraň fungujúcu na princípe „riadenej energie“. Ruský chemik a autor známeho Novičku Leonid Rink potvrdil, že podobná zbraň už ozaj existuje. Pripomenul v tejto súvislosti... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič