Podľa obvineného Suchobu "dostával" exminister financií a šéf NBS Kažimír "pol milióna"
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Michal Suchoba, ktorý je spolu s oligarchom Jozefom Brhelom obvinený v kauze utajených zmlúv za desiatky miliónov, dostal do problémov aj exministra financií a aktuálneho šéfa Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra.


"Obvinený IT magnát Michal Suchoba tvrdí, že väzobne stíhaný oligarcha Jozef Brhel dával pol milióna eur exministrovi financií viacerých vlád Smeru-SD a súčasnému guvernérovi Národnej banky Slovenska Smeru-SD Petrovi Kažimírovi.". S touto informáciou prišiel web aktuality.sk.
Suchoba to povedal vo výpovedi

"Suchoba, ktorého firma Allexis roky profitovala na utajených IT zákazkách Finančnej správy pod vedením aktuálne väzobne stíhaného Františka Imreczeho, to uviedol v marcovej výpovedi cez telemost z Dubaja." Správu podľa aktuality.sk priniesol portál topky.sk.

Smerák Kažimír si kúpil vilu za tri milióny eur! Kde si na to dokázal zarobiť a našetriť?
Vo verejnosti sa traduje, že kto sa dostane do vysokej politiky ten sa pekne nabalí. Vo všeobecnosti by sa to teda mohlo povedať aj na Petra Kažimíra, súčasného guvernéra Národnej Banky Slovenska. Posvietil si naňho portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Čo sa bude diať a bude sa niečo diať?

„V roku 2015 alebo 2016, nepamätám si presne, sa Brhel preriekol a povedal, že minister (Peter Kažimír, pozn. red.) dostáva od neho pol milióna eur. Keď som na neho vypleštil oči, tak mi s úsmevom povedal, že Fero (František Imrecze, pozn. red.) dostáva určite menej," citovali podľa aktuality.sk topky.sk zo Suchobovej výpovede.
Kažimírova minulosť

"Kažimír pôsobil ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2006 a príchodom na ministerstvo financií v IT firme, ktorá získala za prvej vlády Smeru-SD s SNS a ĽS-HZDS viaceré miliónové zákazky. V spoločnosti Data Group pritom Kažimír figuroval ako spoluakcionár Evy Brhelovej - manželky oligarchu a mecenáša Smeru Jozefa Brhela.
Suchoba nosil Brhelovi státisíce

"Suchoba mužom zákona tvrdil, že v roku 2013, keď padlo rozhodnutie, že zákazky u daniarov dostane firma Allexis, sa mu ozval jeden z najbohatších Slovákov, roky považovaný za mecenáša Smeru-SD. A pozval ho na neslávne známe desiate poschodie bratislavského hotela Hilton, kde mali kancelárie viaceré firmy z portfólia Brhelovcov." Píšu v redakčnom článku aktuality.sk

„Vtedy si ma zavolal pán Jozef Brhel starší na desiate poschodie hotela Hilton v Bratislave a vysvetlil mi, že nebudem nikdy dodávať žiadne projekty Finančnej správe. Tak som sa ho opýtal, prečo by sa to po 20. rokoch malo meniť.  A on mi povedal, že sa situácia zmenila, pretože minister Kažimír ma nemá rád," vypovedal Suchoba." Píšu aktuality.sk

Prezident Kiska vymenoval za nového guvernéra NBS P. Kažimíra
Prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, ktorý bol od roku 2012 ministrom financií. Do kresla zasadne od 1. júna tohto roka. Čítať ďalej
13 | 03 | 2019 | TASR

Dobre informované spoločenstvo

"Informácie o zákazke pre Allexis mal mať Brhel od vtedajšieho ministra financií Kažimíra: „Keď som sa ho opýtal, odkiaľ má informácie, že ja mám niečo dodávať na Finančnú správu, povedal mi, že od Kažimíra a ten asi od Imreczeho.“ Pridáva ďalší fakt citovaný zdroj.
Peňazí ako pliev

„Bola tam ešte jedna vec v roku 2015 alebo 2016, kedy pán Brhel odo mňa chcel, aby som mu doniesol hotovostné peniaze. Myslím si, že to bolo asi v roku 2015. Bolo to, keď sme spravili najväčší obrat na Finančnej správe. Tak som mu vo viacerých tranžiach odovzdal čiastku 700-tisíc eur a to buď na 10. poschodí v Hiltone alebo potom v Záhorskej Bystrici v reštaurácii, jej názov neviem. V roku 2016 to bolo už iba na Trnavskej v Hiltone," uviedol podľa portálu topky.sk Suchoba, píšu aktuality.sk.
Kažimír dlhodobo blízko Brhela

"Väzby Kažimíra na oligarchu Jozefa Brhela boli známe už niekoľko rokov. Začiatkom roka 2018. Aktuality.sk priniesli informáciu o podozrivom a predraženom tendri, ktorí dodávali spoločnosti blízke ľuďom okolo Kažimíra."

"Jednou z nich bola spoločnosť Anext spájaná s Jánom Počiatkom a Jozefom Brhelom, ktorá o dva roky neskôr prišla o možnosť sa uchádzať o štátne tendre - pre podozrenie ohľadom jej skutočného vlastníctva ju totiž Okresný súd v Žiline vymazal z protischránkového registra." Vracajú nás do histórie aktuality.sk.

Počiatkova chobotnica pod Remišovou stále funguje
Niečo okolo 500 miliónov euro nedokázalo Slovensko z vyčlenených prostriedkov minúť v roku 2020 na IT projekty. Teraz sa rýchlo hľadá ako to schovať, píše na sociálnej sieti profil Nekŕmte nás odpadom. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Miliónový majetok

Aktuality.sk pripomínajú aj majetkové pomery Petra Kažimíra:  "Kažimír bol dlhodobo jedným z najluxusnejšie žijúcich politikov. Už od roku 2012 býva v miliónovej vile pod bratislavským Slavínom.

Vilu si dlhé roky prenajímal od veľkopodnikateľa Ladislava Reháka. Rehákova firma pritom v čase, kedy bol Kažimír štátnym tajomníkom, mala zákazku na ministerstve financií."

"Na jeseň Kažimír od Reháka vilu odkúpil za cenu okolo dvoch miliónov eur. Tvrdí, že ju financuje z predaja bytu, hypotéky a úspor. Byt pritom predal práve firme Ladislava Reháka, neodpovedal však za akú sumu."
Priznal aj úplatok pre Čecha

Suchoba vo výpovedi podľa aktuality.sk uviedol, že dal 50-tisíc eur bývalému šéfovi daňovej a colnej sekcie Danielovi Čechovi.

„Chcel som sa mu odvďačiť za nasadenie a prácu na projektoch, lebo bez neho by sa tie práce určite nespravili,“ uviedol. Práve Čech bol spoluzodpovedný za plánovanie projektov pre Suchobovu firmu Allexis.

"Čechovi súd v inej kauze týkajúcej sa ovplyvňovania trestných konaní schválil dohodu o vine a treste. Za mesačný paušál v tisícoch eur mesačne na úplatkoch v kauze Judáš dostal Čech trojročný podmienečný trest a peňažný trest 30-tisíc eur." Dodáva portál aktuality.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Kaliňák, Počiatek, Brhel a SMER-SD
Policajné akcie Búrka, Víchrica, Božie mlyny a Očistec narobili skutočný vietor a viedli k zadržaniu vplyvných ľudí „práva a poriadku“ z čias Ficovej i Pellegriniho vlády. Či budú všetci obvinení aj odsúdení, je zatiaľ otázne. Platí prezumpcia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Natália Sollárová