Zelenský sa chce s Putinom stretnúť vo Vatikáne, tam o ničom nevedia
28 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Uprostred zhoršujúcich sa bojov na Donbase v posledných týždňoch chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský zorganizovať stretnutie s jeho ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Nedostatok komunikácie chce riešiť priamo vo Vatikáne, informuje portál RT.




Zelenský v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica uviedol, že je potrebné sa stretnúť. Musí sa prediskutovať kríza na východe jeho krajiny. Zamyslel sa aj nad nedostatkom „skutočnej priamej komunikácie“ v predchádzajúcich rokoch.
Zelenský chce rokovať

Prezident poveril úradníkov, aby otvorili kanály s Kremľom, a tvrdí, že „veci sa dostávajú do štádia, keď sa výhliadky na stretnutie stávajú reálnymi“.

Ukrajinský vodca si myslí, že Svätá stolica by bola ideálny hostiteľ rozhovorov. Ako najmenší zvrchovaný štát na svete Vatikán spravuje rímskokatolícka cirkev.

Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Začiatkom tohto mesiaca pápež František vyjadril znepokojenie nad rozmiestnením ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou a uviedol, že na vývoj sa díval s „veľkými obavami“.

„Prosím,“ dodal pápež, „dúfam, že nedôjde k zvýšeniu napätia, a že sa naopak urobia gestá, ktoré budú schopné podporiť vzájomnú dôveru a uprednostniť zmierenie a mier, ktoré sú také potrebné a želané.“
Vatikán je prekvapený

Napriek tomu bol Vatikán údajne prekvapený, keď si prečítal Zelenského komentáre pre tlač. „Pre vatikánsku diplomatickú službu to bolo trochu prekvapením,“ uviedol v stredu pre agentúru TASS zdroj zo Svätej stolice.

To zabolí, ruská diplomatka Čechom aktuálne pripomenula ich Karla Čapka
Ruské ministerstvo zahraničia komentovalo vyhlásenie českých orgánov, ktoré sa poďakovali Veľkej Británii, Estónsku, Lotyšsku a Litve za solidaritu pri diplomatickej konfrontácii s Moskvou. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval na tieto návrhy ešte v ten istý deň. "Samozrejme, je to vynikajúce vyhlásenie. Ašpirácia na mier, môže a mala by byť podporovaná vo všetkých ohľadoch," povedal Peskov médiám.

„Ale,“ upozornil Peskov, „faktom je, že ak dobre rozumiem, Ukrajina a Rusko, vďaka Bohu, nikdy nebojovali, a pravdepodobne by sme nemali hovoriť o mieri medzi Ukrajinou a Ruskom. Aj keď Ukrajina značne zničila naše vzťahy.“

"Rusko nie je stranou tohto konfliktu," uviedol Peskov už skôr a trvá na tom, že je nevyhnutný "priamy dialóg" medzi zástupcami Zelenského a vodcami na Donbase.

Američania tvrdia, že na nich Rusi v Sýrii pôsobia „tajnou zbraňou“
Americkí vojaci v Sýrii majú strach, že na nich Rusi používajú neznámu zbraň fungujúcu na princípe „riadenej energie“. Ruský chemik a autor známeho Novičku Leonid Rink potvrdil, že podobná zbraň už ozaj existuje. Pripomenul v tejto súvislosti... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič