Učitelia boli zvyknutí na finančné odmeny. Matovič ich stopol aj keď sľúbil, že to nespraví
28 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Slovenským učiteľom sa pravidelne zvyšoval plat o 4 - 6% ročne. Súčasný minister školstva Branislav Gröhling však tento rast pozastavil a v pláne mal uprednostniť zvýšenie platu formou osobných príplatkov. Diskusie o sľubovaných prémiách sú však pozastavené, a to vďaka ministrovi financií Igorovi Matovičovi, informuje portál HN.


Na plošné zvýšenie platu, ktoré bolo na Slovensku zvykom, si učitelia ešte budú musieť počkať. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling mal v pláne pedagógom prilepšiť osobnou formou. Podrobný plán malo ministerstvo predstaviť do konca apríla. Zdržanie mohla spôsobiť aj vládna kríza, počas ktorej podalo mnoho ministrov demisie vrátane Gröhlinga, ktorý sa na svoju pozíciu vrátil.

Počas krízy si pozíciu vymenil expremiér Igor Matovič, ktorý dnes zasadá na stoličke ministra financií, s Eduradom Hegerom. Podľa Gröhlinga Heger ako šéf rezortu financií vychádzal v ústrety a podporoval rôzne reformy v školstve. Odmeňovanie učiteľov sa však musí riešiť s Matovičom.

Slovenská komora učiteľov reaguje na návrat žiakov. Toto sa Gröhlingovi nebude páčiť!
Slovenská komora učiteľov so znepokojením sleduje snahu kompetentných preniesť testovanie žiakov na zamestnancov škôl. Vyzývajú, aby sa zabezpečilo testovanie, teda manipuláciu s biologickým materiálom žiakov inak ako prostredníctvom zamestnancov... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková


Ten diskusie o učiteľských platoch pozastavil na neurčitú dobu. „Na konkrétnej podobe zmien ministerstvo školstva zatiaľ pracuje,“ uviedol odbor komunikácie podľa HN.

Pedagógom sa tak zvýšenie platu stoplo, a to aj napriek tomu, že OĽaNO sľubovalo učiteľom mnoho výhod už vo svojom volebnom programe. Okrem toho, že bude pokračovať v každoročnom zvyšovaní platov o 10%, sľubovalo, že pridá inovatívnym pedagógom "motivačnú zložku k mzde".

Poslanec Taraba: Slovensko ako štát nefunguje, súdy ignorujú žaloby vo veci ochrany ľudských práv
Základné ľudské a občianske práva a slobody. vynucovanie ich dodržiavania od štátu by mali zabezpečovať súdy. Aká je však už dlhodobo situácia na Slovensku? "Inštitúcie, ktoré mali chrániť základné práva a slobody, tak očividne nerobia." Citát... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík