Uznávaný epidemiológ kritický voči vláde si vyslúžil „náhubok“ od vlastného zamestnávateľa
27 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemeckí epidemiológovia Klaus Stöhr, bývalý zamestnanec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), a Detlev Krüger poslali list frakčným predsedom CDU, SPD, FDP, zelených a ľavice. Ostro v ňom kritizovali incidenciu ako meradlo pre všetko, čo sa prijíma v covidovej politike, informuje epochtimes.de.


Krüger bol do roku 2016 hlavným virológom v berlínnskej nemocnici Charité a predchodcom Christiana Drostena, ktorý je zase jedným z najbližších poradcov kancelárky Angely Merkelovej, pokiaľ ide o boj proti koronavírusu.



Meradlom nie incidencia, ale počty novoprijatých COVID pacientov na JIS-kách

Obaja vedci svorne konštatovali, že viac infikovaných na zisťuje len preto, lebo sa viac testuje. Neznamená to však, že všetci títo ľudia skutočne na koronavírus aj ochoreli. Z tohto dôvodu navrhujú, aby prijímané opatrenia nevychádzali z incidencie, ale z počtu novoprijatých covidových pacientov na jednotky intenzívnej starostlivosti, a tiež sa uplatňovala diferenciácia podľa okresov, kde hospitalizovaní žijú.


Mimoriadny príhovor premiéra: Z Hegera sa stal poskok očkovacej lobby!
V sobotu, 24. apríla využil úradujúci premiér možnosť vystúpiť na obrazovkách verejnoprávnej televízie s mimoriadnym príhovorom. Ak by ste od Eduarda Hegera čakali štátnický prejav, v ktorom by národu adresoval východiská z politickej, ekonomickej... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | René Skalný

Stopka pre uznávaného epidemiológa

Podľa zistenia novín „Bild“ chcel spomínaný kritický list podpísať aj známy nemecký epidemiológ, no zabránil mu v tom jeho vlastný zamestnávateľ. Je ním známy Helmholtzov inštitút pre výskum infekčných ochorení v Braumschweigu. Vedcom je Gérard Krause, šéf oddelenia epidemiológie. Ten  je jedným z najuznávanejších epidemiológov v Nemecku. Inštitút svoje konanie zdôvodnil tým, že sa musí vyjadrovať seriózne a neutrálne bez toho, aby sa nechal vtiahnuť do politiky.



Dvojité štandardy pre vedcov kritizujúcich vládu

Ako uviedli noviny „Bild“, ide o jednoznačný prípad „dvojitých štandardov“  pre vedcov kritických voči vláde. Dvaja ďalší vedci inštitútu sa totiž významnou mierou podieľali na vypracovaní  vysoko politického materiálu v súvislosti s COVIDom-19. Ten už niekoľko mesiacov vyvoláva polarizujúce debaty. Zdá sa však, že to podľa inštitútu problém nie je.


Právnička Laššáková vyzýva Remišovú, aby argumentovala, a nie dristala
"Vážená pani ministerka Remišová ! Ako občan Slovenskej republiky od vás ako od ministerky požadujem, keďže vás za to platím, aby ste verejnosť informovali o tom, čo urobilo a vykonalo ministerstvo, ktoré riadite, pre občanov SR. Teda aj pre mňa!"... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Virologička Melanie Brinkmannová a fyzik Michael Meyer-Hermann vyzývajú na tvrdý lockdown v Nemecku, aby sa incidencia znížila na nulu. Štát by mal podľa nich motivačnými kampaňami  pristúpiť na sociálny konsenzus.


Na druhej strane je podľa novín „Bild“ dobre mienený list od Stöhra a Krügera, ktorí len z profesionálneho hľadiska kritizujú spoľahlivosť hodnôt incidencie, pričom ponúkajú aj alternatívne riešenie, uzatvára epochtimes.de.


Zápal srdcového svalu po vakcíne Pfizer? Izrael preveruje podozrenia a spojitosti
Izraelské ministerstvo zdravotníctva preveruje prípady zápalového ochorenia srdcového svalu v spojitosti s vakcínou proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík