Zápal srdcového svalu po vakcíne Pfizer? Izrael preveruje podozrenia a spojitosti
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Izraelské ministerstvo zdravotníctva preveruje prípady zápalového ochorenia srdcového svalu v spojitosti s vakcínou proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech.


Zápal srdcového svalu bola zaznamenaný podľa predbežnej štúdie u "desiatok prípadov" z viac ako päť miliónov zaočkovaných osôb. A to najmä po podaní druhej dávky vakcíny, priblížil koordinátor izraelskej vlády pre boj proti Covid-19 Nachman Aš." Správu TASR spracoval portál mediweb.hnonline.sk.
Neisté skutočnosti

"Nie je však isté, či je počet ľudí, u ktorých sa po očkovaní americko-nemeckou vakcínou zistil zápal srdcového svalu, nadpriemerne vysoký. Ani to, či súvisí so samotnou vakcínou," poznamenal Aš.

Podľa neho je ťažké spojitosť dokázať. Spomínané ochorenie často prejde bez komplikácií a môže ho spôsobiť množstvo rozličných vírusov. Podobný počet takýchto prípadov navyše hlásili i v uplynulých rokoch, dodal. Informuje hnonline.sk.

Pfizer je víťaz! EÚ dodá takmer dve miliardy vakcín, pritom tí chudobní nemajú čím očkovať
Bude to najväčšia dodávka vakcín na svete! Európska komisia tvrdí, že súhlasila s nákupom až 1,8 miliárd dávok vakcíny Pfizer / BioNTech proti Covid-19. Európa má obavy z tlaku najchudobnejších krajín sveta, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Pfizer o tom vie

Pfizer pre Reuters uviedol, že o prípadoch zápalu srdcového svalu, vie. Prevažne boli zaznamenané u mladých mužov do 30 rokov zaočkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech.

"Pfizer však zdôraznil, že možné neželané vedľajšie účinky vakcíny pravidelne a dôkladne preverujú a dosiaľ neevidovali vyšší výskyt zápalu srdcového svalu, než sa priemerne objavuje v bežnej populácii."

Izrael je celosvetovo vedúcou krajinou v počte zaočkovaných osôb - takmer 60 percent z 9,3 milióna obyvateľov tam už dostalo vakcínu od firiem Pfizer/BioNTech." Dodáva mediweb.hnonline.sk.

Čakáte na očkovanie Pfizerom alebo Modernou? Voľných je tisíce termínov
V nemocniciach a na poliklinikách je k dispozícii až polovica voľných termínov priamo v Bratislave, píše portál HN. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková