Diery v majetkových priznaniach politikov: Aké zmeny nastali?
27 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Účelom zverejňovania majetkových priznaní verejných funkcionárov je podľa šéfa mimovládnej organizácie Transparency Slovensko Michala Piška kontrola nelegálneho nadobudnutia majetkov. Mnoho vecí z priznaní však stále vyčítať nevieme, píše Plus 7 dní.
Matovič prepísal na manželku majetok ako Kočner

Platy nových poslancov či ministrov zo zárobkovej činnosti pred pôsobením vo verejných funkciách zverejnené byť nemusia. "Súčasná prax však napĺňa tento účel len čiastočne, keďže z aktuálnej podoby majetkových priznaní sa často reálny nárast majetku funkcionára vyčítať v podstate nedá. Časť údajov o majetkových pomeroch je naďalej veľmi všeobecná. Verejná kontrola sa dá obchádzať, ako ukazuje napríklad prípad doterajšieho premiéra a aktuálneho ministra financií Igora Matoviča, ktorý všetok majetok prepísal na manželku," uviedol Piško.
Pri autách musia uvádzať značky aj rok výroby

Majetkové priznanie verejných funkcionárov z roku 2019 mali podľa zvyku byť dostupné už v minulom roku. K nahliadnutiu sú však až od apríla 2021. Zvýšil sa počet funkcionárov, ktorí musia výkazy odoslať do NR SR z 500 na 2000. "Napriek tomu pozitívne hodnotíme nedávne zmeny, ktoré rozšírili okruh verejných funkcionárov s povinne zverejňovanými majetkovými priznaniami a zaviedli aj detailnejší popis niektorých položiek vo formulároch, ako je napríklad uvádzanie značky a roku výroby pri autách," domnieva sa šéf organizácie.
Kontrola majetkov je stále nedostatočná

Po novom sa majetkové priznania týkajú aj mestských poslancov. "Tieto zmeny však zjavne neboli dostatočné. Problém zostáva aj súčasný spôsob kontroly majetkových pomerov, keď priznania kontrolujú samotní politici. V praxi dlhodobo vidíme nízku politickú kultúru a ochotu postihovať kolegov. Veľmi dôležité preto bude, v akej podobe pristúpi súčasná vládna koalícia k avizovanej novelizácii ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, ktorá by mala zmeniť nielen obsah a formu priznaní, ale aj spôsob ich kontroly presunom na nezávislý úrad," uzatvára Piško podľa Plus 7 dní.

Matovič je podľa majetkového priznania bezdomovec, žobrák a úplná socka
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev