Brusel kvôli Babišovi preverí systém prideľovania dotácií v Česku
27 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Európska komisia (EK) preverí, či sa v Česku opakovane porušuje pravidlo o konflikte záujmov. Hospodárskym novinám (HN) to potvrdila členka komisie zodpovedná za oblasť právneho štátu Věra Jourová, informuje portál Echo24.


"Európska komisia bude skúmať, či kauza Andreja Babiša a Agrofertu je individuálny prípad. Alebo či v ČR dochádza k systémovému zlyhaniu vo vzťahu ku konfliktu záujmov," oznámila pre HN Jourová.

Komisia môže proti Česku použiť nové pravidlo spájajúce čerpanie spoločných peňazí s dodržiavaním princípov právneho štátu. Pravidlo platí od tohto roku. Bude sa ním riadiť vyplácanie peňazí z rozpočtu na roky 2021 - 2027, rovnako ako z mimoriadneho fondu pokrízovej ​​obnovy. Má zabrániť tomu, aby peniaze z pokladnice únie smerovali do krajín, ktoré nemajú nezávislé súdy a ďalšie orgány, ktoré by zabezpečili spravodlivé vyšetrenie podvodov, korupcie či konfliktu záujmov.

Eurokomisia zverejnila správu o Babišovom konflikte záujmov, aby zvýšila tlak
Európska komisia zverejnením záverečnej správy audítorov z EÚ, ktorá potvrdzuje konflikt záujmov českého premiéra Andreja Babiša, zvyšuje tlak na tohto politika. Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | tasr


Europoslanci Európskej ľudovej strany v pondelok navrhli, aby komisia toto pravidlo proti ČR použila. "Tým, že Česko nepredchádza a nepostihuje konflikt záujmov českého premiéra, nedodržiava legislatívu EÚ a režim podmienenosti na ochranu rozpočtu únie. S cieľom ochrániť rozpočet by komisia teraz mala tento mechanizmus spustiť," uviedla nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeierová. Práve ona viedla minuloročnú misiu kontrolného výboru EP. Jeho členovia po návšteve Česka dospeli k rovnakému záveru o Babišovom konflikte záujmov.

Únia už podľa nového pravidla začala sankčnú procedúru s Poľskom a Maďarskom. V prípade Poľska je to kvôli údajnému obmedzovaniu nezávislosti justície, v Maďarsku má byť problémom potláčanie slobôd univerzít a neziskových organizácií.

Podľa Jourovej je dôležitá česká reakcia na audit. "Ak je v ňom Česká republika vyzývaná k nejakej systémovej náprave a neurobí to, bude to zdroj obáv o situáciu v Česku," uviedla eurokomisárka.

Babiš vložil v roku 2017 akcie svojich firiem do zvereneckých fondov. Podľa záverečnej správy auditu však fondy ovláda a je tak v konflikte záujmov.

Babiš je konflikte záujmov, de facto kontroluje Agrofert, vyplýva z auditu
Český premiér Andrej Babiš je v konflikte záujmov, pretože má pod kontrolou zverenské fondy, do ktorých vložil svoj majetok. Konštatuje to záverečná správa z auditu, ktorú v piatok zverejnila Európska komisia (EK). Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | tasr