USA museli opakovane uzemniť celú svoju flotilu bombardérov B-1 Lancer
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Americké letectvo zastavilo lety B-1 Lancer. Tentoraz  kvôli problémom s palivovým systémom. Je pozoruhodné, že americkí vojenskí experti už niekoľko rokov hovoria o problémoch pri prevádzke tohto typu bombardérov. Slúžia od roku 1984.


"Americké letectvo pozastavilo lety celej flotilu bombardérov B-1Bi tretíkrát za ostatné tri roky, píše Military.com." Cituje svoj zdroj web vpk.name.
Musia prehliadnuť všetky stroje

Predstaviteľ velenia amerických vzdušných síl generál Tim Ray vydal rozkaz 20. apríla. Obmedzenie letov bude platiť na dobu neurčitú, kým uskutočnia všetky potrebné opatrenia na vykonanie technickej kontroly krytu palivového filtra.

Ruskí stíhači na SU-27 zastavili americké bombardéry B-1B na kurze k hranici Ruskej federácie (ilustr. video)
Podľa kontrolného strediska národnej obrany Ruskej federácie sa nad Baltským morom na letovom kurze k ruským hraniciam presúvali dva bombardéry amerického letectva B-1B. Tie napokon z kurzu vytlačili ruské Su-27. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Únik paliva

Najnovšie vyšlo najavo, že problémy s krytom filtra palivového čerpadla boli objavené 8. apríla na leteckej základni Ellsworth v Južnej Dakote. Počas rolovania stroja na stojanku bol zaznamenaný únik paliva z palivovej nádrže B-1.

"Veliteľ preventívne nariadil  jednorazové kontroly všetkých lietadiel B-1. Po ďalšej analýze veliteľ vydal príkaz na pozastavenie letov, pretože na zaistenie bezpečnosti posádok je potrebná dôkladnejšia kontrola, “uvádza sa vo vyhlásení velenia letectva.
Návrat neznámy

Lietadlá sa vrátia do prevádzky, keď to bude pre ich posádky bezpečné. Časový harmonogram návratu bombardérov do normálnej prevádzky nie je momentálne známy. Americké vzdušné sily však poznamenali, že tieto odstávky nebudú mať dôsledky na operácie po celom svete. Velenie bude naďalej poskytovať spojencom podporu „kedykoľvek a kdekoľvek, ak to bude potrebné“.
Znižovanie počtu

Americkí novinári poukazujú na to, že prerušenie prevádzky B-1B súvisí okrem iného s plánmi na zníženie počtu strojov aktívnej flotily Lancerov na 45 jednotiek. Doteraz boli štyri lietadlá B-1 odoslané na „letecký cintorín“ na leteckej základni Davis-Montan v Arizone.

Americká armáda plánuje do roku 2036 úplne upustiť od používania bombardérov B-1B.
Predstavme si Lancera

B-1B je nadzvukový strategický bombardér s variabilným  krídlom. Je jedným z troch typov ťažkých bombardérov vo vzdušných silách Spojených štátov. Lietadlo bolo skonštruované tak, aby zasahovalo proti nepriateľským strategickým cieľom pomocou jadrových aj konvenčných zbraní. Táto technika sa používala pri operáciách amerických vzdušných síl v Kosove, Afganistane, Iraku a Sýrii.

Lancer vznikol ako náhrada za lietadlo Boeing B-52 v rámci programu AMSA v roku 1965. Okrem toho ide o prvé bojové lietadlo na svete, v ktorého dizajne boli vo veľkej miere implementované prvky technológie stealth. Prvý let prototypu B-1A sa uskutočnil 23. decembra 1974. Základná verzia B-1 Lancer je v plnej prevádzke od roku 1984.

Medzititulky red. HD.)

Osvedčené bombardéry B-1B a B-52 budú musieť ešte roky nadsluhovať, B-21 mešká
V posledných mesiacoch prichádza čoraz viac správ o plnom aktívnom bojovom nasadení bombardérov s úctyhodným služobným vekom. Zaoceánske vzdušné pevnosti stále pripomínajú svoju úlohu konvenčných a nukleárnych bombardérov. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ivan Brožík