Kedy je respirátor na nič? Dobrý je len vtedy, keď sa vám cezeň zle dýcha, tvrdí expert
26 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Keď je vám respirátor pohodlný a ľahko sa cez neho dýcha, tak buď jeho materiál nie je dobrý, alebo ho nemáte správne utesnený na tvári.

Jediným spôsobom, ako laicky spoznať spoľahlivosť, je prítomnosť certifikácie. To znamená, že daný model overilo skúšobné laboratórium a jeho výrobca je schopný opakovane dodávať tovar rovnakej kvality, hovorí pre Aktuálně.cz expert na aerosóly Vladimír Ždímal.

Respirátory triedy FFP2 majú byť podľa normy schopné filtrovať až 94 percent vdychovaného aerosólu. Podľa Vladimíra Ždímala z Ústavu chemických procesov Akadémie vied Českej republiky nie je jednoduché tieto vlastností pri výrobe dosiahnuť. "Výrobcovia to robia tak, že na seba kladú niekoľko vrstiev, pretože každá ďalšia vrstva zachytí viac a viac častíc," vysvetľuje Ždímal.

Zdôrazňuje však, že pridanie každej ďalšej vrstvy síce zvyšuje filtračnú schopnosť respirátora, ale zároveň znižuje jeho priedušnosť. "Keď dýchate cez jednu vreckovku, tak to tiež celkom ide. Ale keď si ich cez seba dáte sedem, tak už sa vám dýcha vcelku zle," podotýka expert na aerosóly.

"Výrobcovia sa tak snažia nájsť kompromis, keď už respirátor dosť slušne filtruje a zároveň sa cez neho dá ešte dýchať. Keď sa však cez niečo dýcha ľahko, tak to pravdepodobne moc fungovať nebude," dodáva.

Mikas odpovedal občanovi, že nemá informácie o izolovanom víruse SARS-COV2, ani o účinnosti respirátorov.
Na základe čoho vlastne hlavný hygienik rozhoduje? Občan sa Jána Mikasa listom pýtal na konkrétne štúdie o účinnosti respirátorov. Zároveň chcel vidieť materiál – práce, ktoré dokazujú úspešnú izoláciu vírusu SARS-COV2. ÚVZ odpísal, že také... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Petra Demková