Richard Kollár: Mechanizmy uvoľňovania sú nepružné a zmeny v nich sa robia nesystémovo
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Viaceré opatrenia a pravidlá nedávajú absolútne žiaden zmysel. Nedokážeme ich ani kontrolovať, vyvolávajú len väčšiu frustráciu a menšiu dôveru v štát. V princípe to vyzerá tak, že do veľkej mieri vníma štát pandémiu ako údel. Dosť už mám aj slovenských kreatívnych riešení. Chýbajú nám zase niektoré kľúčové. Chaos." Myslí si dátový odborník, matematik Richard Kollár.


"Áno, situácia u nás je lepšia ako pred časom a stále sa zlepšuje. Podľa môjho COVID automatu by sme o týždeň mali prepínať centrálne do oranžovej a všade ísť dôkladne podľa lokálnych dát (niekde určite do bordovej)." Znie jedna z úvah Richarda Kollára v jeho statuse na sociálnej sieti.

Richard Kollár o povolení terás: Ak sa spoja dva stoly a bude pri nich 20 ľudí, je to v poriadku?
Matematik Richard Kollár sa na facebooku pozastavuje nad nariadením hygienika, ktoré povoľuje od pondelka otvoriť letné terasy. Presnejšie nad jeho nejasnou formuláciou. Veď posúďte sami. "Stoly 2 metre od seba OK, ale ak sa spoja, nie je to... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Michal Filek

Vonku áno, vnútri nie

"Áno, vonku je šanca na infikovanie výrazne nižšia a zrušenie rúšok bolo nielen na mieste, ale prišlo dokonca veľmi neskoro."

"Áno, vonku stačí v súčasnosti obmedziť úplne najrizikovejšie činnosti (hromadné podujatia, kde sú ľudia dlhšie na jednom mieste a kde sa podáva strava či nápoje, kde je veľa blízkych face-to-face kontaktov)."

"Ale nie - vo vnútorných priestoroch, najmä tých, ktoré nedokážeme efektívne vetrať, potrebujeme zrejme ešte pomerne prísne obmedzenia. Najmä kapacitné obmedzenia, aby sme čo najskôr mohli umožniť fungovať všetkým tým, ktorí stále nemôžu vykonávať svoju činnosť a už sú na úplnom dne. Termíny splácania odložených splátok sa závratne blížia, to bude zrejme celkom podnikateľský armageddon."
Toto možno hneď alebo zajtra

Podľa Richarda Kollára, ak by bol štát v nariadeniach operatívnejší, už najneskôr zajtra by sme mohli:
"- obmedziť počet dospelých osôb za stolom na terasách na max. 4 dospelé osoby,
- zvýšiť kontrolu stravovacích prevádzok, pochôdzkar by mal stihnúť aspoň z diaľky pozrieť každý deň takmer každú, však sú to predsa len vonkajšie terasy (!),
- zvýšiť kontrolu miest, kde sa ľudia hromadne stretávajú - to sú dnes najmä kostoly a v menšej miere nákupné centrá, tých nie je tak veľa a vieme, v akom čase tam ísť.

"Každým dňom zase prebúravame nové dno," píše dátový analytik Richard Kollár a hlási sa k ratlíkom
"Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký. Ale kto by volil Harabina či Danka do parlamentu? Kto by ho chcel mať na stoličke ministra financií?" pýta sa Richard... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Absencia kontroly

"Nie je možné, aby som ja za 20 minút sám videl toľko serióznych porušení predpisov a nevidel ich profesionál, ktorý sa tomu venuje" sťažuje sa Richard Kollár. A pokračuje vo výpočte "možných" opatrení typu hneď:

"- posielať vítajúcu SMS s pokynmi ako sa registrovať v eKaranténe každému, kto prekročí slovenské hranice a zároveň okamžite monitorovať účastníkov prichádzajúcich z Indie. Prvý prípad už našli v Hradci Králové, našťastie ho dobre lokalizovali, môže ich však byť už viac, je šanca, že aj na Slovensku. Treba sekvenovať čo najviac ľudí, ktorí sa objavia v klastroch alebo prichádzajú z cudziny.

Treba otvoriť základné a stredné školy v plnom rozsahu tam, kde internáty nepredstavujú limitáciu.

A najmä okamžite ukončiť testovací nezmysel v okresoch, kde je situácia lepšia (trebárs PCR 7D incidencia na 100 000 pod 50), žiadne 14 či 21 dní platné testy. Toto bol nezmysel už dávno, dnes je to len stroj na míňanie ľudských a finančných zdrojov."

„Takto vyzerá ten slovenský boj s pandémiou?“ pýta sa kriticky matematik Richard Kollár
Slovensko sa pomaly dostáva z hrozivých štatistík. Uvoľnenie opatrení, ktoré navrhujú niektorí vládni predstavitelia, môžu všetko vrátiť naspäť. Od matematika a analytika Richarda Kollára si z to vyslúžili kritiku. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kollár vyzýva

"Uskutočnime niektoré tieto veci skutočne už dnes alebo zajtra. Pomohlo by to mnohým hneď. No a hlavne potrebujeme čo najskôr navýšiť kapacitu očkovania výjazdovými tímami. Budeme ich potrebovať už zakrátko. To nie je jednoduché technologicky zvládnuť, keďže napr. Pfizer, ktorého príde najviac v máji a v júni, nie je jednoduché distribuovať a presúvať."

"Vakcíny však v mnohých prípadoch musia prísť za ľuďmi, potrebujeme do toho zapojiť obvodných lekárov, a potrebujeme ľudí presviedčať masívnymi kampaňami zameranými na rôzne cieľové skupiny v médiách, ale aj čo najviac aj osobne."
Hlavný problém je známy

"Hlavný problém sa ukazuje to, že mechanizmy uvoľňovania sú veľmi neflexibilné a zmeny v nich sa robia úplne nesystémovo a ad hoc, presne tak, ako mechanizmy sprísňovania minulú jeseň či v decembri. Pritom rýchlosť aplikácie je rovnako dôležitá ako výber opatrení."

"Veľa času stále trávime riešením problémov včerajšku a málo sa zameriavame na riešenie problémov zajtrajška." Apeluje dátový odborník Richard Kollár.
Nenechajme vládnuť chaos!

"A napokon ani po zmenách pred mesiacom stále nevieme, kto momentálne riadi slovenskú pandemickú odpoveď, či aká je štruktúra riadiacich a poradných orgánov alebo ako prebieha proces pripomienkovania dôležitých materiálov. Kým nevyriešime poriadne túto otázku, bude nám vládnuť naďalej úplný chaos." Pripomína v statuse na sociálnej sieti Richard Kollár.

(Medzititulky red. HD.)

Richard Kollar: Nevieme! - všetko o dezorganizácii boja proti pandémii
19 | 02 | 2021 | sefredaktor