Na čo vôbec čakáme? Ruský Sputnik vo všetkých smeroch suverénne poráža iné vakcíny!
26 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ruská vakcína Sputnik stále „trčí“ v skladoch v Šarišských Michaľanoch. Slováci, ktorí by sa ňou chceli dať zaočkovať, stále nevedia, či je ešte naša alebo už patrí Maďarom. Rusi im ju  pre problémy s našimi úradníkmi „posunuli“.


Sputnik V skúmali aj slovenské laboratóriá, lenže tie podľa Ruska na to nemali patričné oprávnenie. Navyše, Európska lieková agentúra (EMA) k nemu tiež ešte nevydala stanovisko. A tak sme ho museli nechať nanovo preskúmať do Maďarska, kde bol uznaný ako najúčinnejšia vakcína proti COVID-19, uvádza portál cz.sputniknews.com.
Ruská vakcína Sputnik V má najlepšie výsledky z hľadiska bezpečnosti aj účinnosti

Vakcína Sputnik V už bola schválená v 60 krajinách s celkovou populáciou asi 3 miliardy ľudí. Sputnik V je na druhom mieste na svete, pokiaľ ide o počet schválení prijatých vládnymi regulačnými orgánmi. Ruský fond priamych investícií (RFPI) na Twitteri uvádza, že maďarská vláda, ktorá ako prvá v EÚ začala používať Sputnik V, uverejnila najnovšie údaje o bezpečnosti a účinnosti piatich vakcín. Štúdie ukázali, že ruská vakcína Sputnik V má najlepšie výsledky z hľadiska bezpečnosti (7 až 32-krát menej úmrtí) aj účinnosti (2 až 7-krát menej prípadov nákazy Covidom). Napríklad na 100 tisíc ľudí očkovaných Sputnikom V je iba 95 infikovaných COVID-19 a jedno úmrtie. Pre porovnanie, na každých 100 000 ľudí očkovaných AstraZeneca pripadá 700 prípadov nákazy a sedem úmrtí. V prípade Pfizer/BioNTech bolo zaznamenaných 555 infekcií na 100 000 očkovaných a 32 úmrtí.

„Maďarské údaje ukazujú, že po použití Sputnika V je 20-32krát menej úmrtí a 2 až 6-krát menej prípadov infekcie COVID-19 na 100-tisíc prípadov než po použití vakcín mRNA používaných v Maďarsku,“ uviedli tvorcovia Sputnika V. Zdôraznili, že po očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech bolo zaznamenaných 32-krát viac úmrtí ako po použití Sputnika. Účinnosť vakcíny je až 97,6 percenta na základe analýzy údajov RFPI a Gamalejovým ústavom na 3,8 miliónov očkovaných Rusov, čo je viac ako podľa údajov predtým publikovaných lekárskym časopisom The Lancet, ktorý uvádzal 91,6 percenta.

Sputnik vyhovel vo všetkých skúškach, zverejnia aj zmluvu. Rusi však majú podmienku...
Bolo že to kriku ohľadom zmluvy okolo ruskej vakcíny Sputnik V, no teraz sa zdá, že všetko sa vyriešiť bez problémov dá. A to preto, že ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy. Má však jednu podmienku. Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik