Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov.
22 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Opustiť územie SR musia traja ruskí diplomati do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike.


Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení v prítomnosti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Šéf diplomacie očakáva adekvátnu reakciu Ruskej federácie.

"Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré bude založené na vzájomnom rešpekte. Zároveň očakávame, že k tomu prispejú zástupcovia diplomacie ruskej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na príslušných medzinárodných dohovoroch," vyhlásil premiér. Českej republike opätovne vyjadril solidaritu a plnú podporu. Rozhodnutiu o vyhostení podľa premiéra predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií našich spravodajských služieb.

Česká republika vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Český premiér Andrej Babiš v pondelok (19. 4.) informoval, že išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

Vyhlasuje Fico Sorosovi otvorenú vojnu? Vraj tu nemá čo robiť!
Bývalý premiér Robert Fico dnes zaujal neobvykle rázne stanovisko. Otvorene kritizuje jednostrannosť médií, exprezidenta Kisku, ako aj protivládne protesty a zmenu vlády po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pojítkom medzi všetkými... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | René Skalný / TASR