Ruská tajná služba FSB zadržala ukrajinského konzula pre podozrenie zo špionáže
20 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Uprostred rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou ruská tajná služba FSB zadržala ukrajinského diplomata pre podozrenie zo špionáže, informuje The Epoch Times.



Údajne chcel získať dôverné informácie

Konzul ukrajinského generálneho konzulátu v Petrohrade Alexander Sosonjuk bol prichytený pri pokuse získať dôverné informácie od ruského občana, uviedli ruské bezpečnostné orgány.



Persona non grata

Ruské ministerstvo zahraničia si kvôli „nelegálnym aktivitám“ Sosonjuka predvolalo ukrajinského chargé d'affaires Vassiliho Pokotila. Jeho činnosť nie je v súlade s diplomatickým statusom a poškodzuje ruské bezpečnostné záujmy, oznámilo ministerstvo a vyhlásilo Solonjuka za personu non grata - neželanú osobu. Krajinu musí opustiť do 72 hodín.


Viac ako 20 ruských vojnových lodí organizuje vojenské cvičenie v Čiernom mori
Po tom, čo USA prehodnotili svoje plány blokovania Krymu ako „ďalšiu nevyprovokovanú eskaláciu“, dnes viac ako 20 ruských vojnových lodí uskutočnilo námorné cvičenia v Čiernom mori, informuje Daily Mail. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Ďalšia z provokácií

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí hovorí  o ďalšej provokácii zo strany  ruských bezpečnostných orgánov. Sosonjuka niekoľko hodín po zadržaní prepustili.  Momentálne sa zdržiava na ukrajinskom konzuláte.


V posledných rokoch Rusko opakovane zadržiava ukrajinských občanov pre podozrenie zo špionáže. Je však zriedkavé, aby takto zasiahla proti diplomatovi.


Už niekoľko týždňov sa situácia medzi Kyjevom a Moskvou v konflikte na Ukrajine opäť  vyostruje. Kyjev a jeho západných spojencov znepokojuje presun desiatok tisíc ruských vojakov k ukrajinským hraniciam.


Informačná blokáda je v súčasnosti porovnateľná iba s obdobím normalizácie, píše Chmelár
"Spolu s Janom Kellerom, Ilonou Švihlíkovou a ďalšími českými osobnosťami som sa zúčastnil na ankete, či máme Rusko považovať za nepriateľa. " A Eduard Chmelár ponúka odpoveď. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Vzájomné obviňovanie sa zo zodpovednosti

V konflikte s proruskými separatistami na východe Ukrajiny, ktorý pretrváva od roku 2014, zahynulo už  viac ako 13 000 ľudí. Vlani v júli sa strany konfliktu dohodli na prímerí. Od polovice februára sa však spustili  intenzívnejšie boje, ktoré podkopávajú už aj tak krehké prímerie. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti.


NATO kritizovalo ruské plány čiastočne obmedziť lodnú dopravu v Čiernom mori. Ide o  neoprávnený krok a súčasť veľkého modelu destabilizačného správania sa Ruska“, vyhlásila  hovorkyňa NATO a požadovala, aby Rusko umožnilo voľný prístup lodiam do ukrajinských prístavov v Azovskom mori.



Destabilizácia regiónu

„Pokračujúca ruská militarizácia Krymu, Čierneho mora a Azovského mora predstavuje ďalšou hrozbu pre nezávislosť Ukrajiny a podkopáva stabilitu regiónu,“ – dodala hovorkyňa Aliancie.


Rusofóbom z povolania hrozí šialený trapas - česká polícia pracuje s verziou nehody vo Vrběticiach
Čo bude hovoriť Korčok, Valášek, Čaputová a ďalší mediálni štváči, ak sa potvrdí to, čo už pripúšťa samotný minister vnútra Českej republiky Hamáček? Česká polícia sa prikláňa k verzii, že výbuch vo Vrběticiach nebol ani plánovaný, ani zámerný.... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Vyhlásenie NATO prišlo krátko po tom, čo Rusko oznámilo, že od 24. apríla do konca októbra obmedzí plavbu zahraničných vojenských lodí cez tri vodné cesty blízko polostrova Krym. To platí aj pre ďalšie štátne lode, citovala tlačová agentúra Ria Novosti ruské ministerstvo obrany. Rusko anektovalo Krym v marci 2014. Moskva nedávno začala ďalšie námorné manévre.



Obavy EÚ a USA

Vysoký predstaviteľ EÚ, ktorý si želá zostať v anonymite, označil vývoj za veľmi znepokojujúci a dodal: „Je to ďalší krok ruskej vlády zlým smerom.“ Hovorca ministerstva obrany USA John Kirby uviedol, že Rusko plány zdôvodnilo prípravou na vojenské cvičenie. Rusko sa však opakovane agresívne správa voči ukrajinským lodiam a bráni medzinárodnej lodnej doprave v Čiernom mori, najmä v Kerčskom prielive.


Plány ruského ministerstva obrany sa týkajú západného výbežku Krymu, úseku od Sevastopoľa až po Hursuf, a „obdĺžnika“ pred Kerčským polostrovom. Táto oblasť je mimoriadne kontroverzná, pretože Kerčský prieliv spája Čierne more s Azovským. Ukrajina využíva túto námornú cestu na export obilia a ocele, uzatvára The Epoch Times.


Americký veľvyslanec v Moskve sa vracia domov na konzultácie
Americký veľvyslanec v Ruskej federácii John Sullivan sa vráti do Spojených štátov na konzultácie, uviedlo v utorok veľvyslanectvo USA v Moskve. Informovala o tom agentúra AFP. Moskva ešte minulý týždeň "odporučila", aby americký veľvyslanec... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021