Informačná blokáda je v súčasnosti porovnateľná iba s obdobím normalizácie, píše Chmelár
20 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Spolu s Janom Kellerom, Ilonou Švihlíkovou a ďalšími českými osobnosťami som sa zúčastnil na ankete, či máme Rusko považovať za nepriateľa. " A Eduard Chmelár ponúka odpoveď.




Reprofoto FB (@Eduard Chmelar)

Paranoja a šovinizmus

"Diskurz o Rusku nie je ani strategický, ani hodnotový, ale paranoidný a šovinistický. Spomeňte si na to, kedy ste naposledy čítali alebo počuli niečo pozitívne o Rusku, Číne alebo ktorejkoľvek vyspelej civilizácii." Iba tak pripomína smutný fakt Eduard Chmelár.

 

Chmelár varuje: Český diplomatický škandál nesie prvky spravodajskej hry proti Rusku
"Neponáhľajme sa s odpoveďami skôr, ako si začneme klásť otázky." Varuje Eduard Chmelár. Pripomína, že nateraz "nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Sme informačne blokovaní ako za normalizácie

"Nemusím vám vysvetľovať, že nie je pravdou, že sa tam nič inšpiratívne nedeje, to len my sme informačne izolovaní o dianí vo svete viac ako za normalizácie. Vytvárame si vo svete čoraz viac nepriateľov a tento prístup je chorý. Navyše je v rozpore s pocitmi ľudí. Ak podľa najnovšieho prieskumu 57 percent  Čechov a až 61 percent Slovákov odmieta myšlienku, že nás Rusko ohrozuje, chcete tých ľudí násilne preorientovať, aby Rusov nenávideli?"
Slovník na úrovni nacistov

"Znepokojuje ma, keď najmä v Česku vidím čoraz viac nielen bežných ľudí, ale aj politikov, ktorí nazývajú Rusov dehonestujúco „Rusákmi“. To je až nebezpečne šovinistický slovník na úrovni nacistického pomenovania „Židák“. Pozor na to." varuje na sociálnej sieti Chmelár.
Špirála konfrontácie

"Za najväčší problém považujem, že Európska únia nemá definované vlastné záujmy – ani vo vzťahu k USA, ani vo vzťahu k Rusku. Našou jedinou prvoplánovou politikou voči Rusku je vytláčať ho a klásť mu neustále nové a nové podmienky, ktoré po splnení už nestačia. Ale toto nie je rozumná politika. Táto špirála konfrontácie sa musí skončiť jasnými pravidlami, ktoré nahradia konkurenciu spoluprácou. To potrebujeme oveľa viac ako neustále hecovanie atmosféry nepriateľstva."

(medzititulky red. HD.)

Chmelár: Zbraňami z Vrbětic sa zabíjalo nielen na Ukrajinu, Sýrii či Saudskej Arábii, ale aj deti v Jemene
Výbuch v muničnom sklade vo Vrběticiach na Morave rozčeril vody nielen v Čechách, ale aj u nás. Politický analytik Eduard Chmelár sa k nemu síce už podrobnejšie vyjadril, tentokrát vo svojom statuse upriamuje pozornosť na inú... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik