Počet pacientov s Covidom v Texase výrazne klesol, aj napriek tomu, že zrušili obmedzenia
17 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Priemerný počet denných nových prípadov na Covid-19 v Texase sa za posledné dva týždne znížil o 42,5 percent, pričom guvernér Greg Abbott prijal kontroverzné rozhodnutie o zrušení nosenia masiek a úplné otvorenie podnikov, informuje portál Yahoo.


Abbott 2. marca oznámil, že s nutnosť nosenia masiek v štáte skončí 10. marca, odborníci však varovali, že príliš rýchle uvoľnenie obmedzení by mohlo viesť k návratu prípadov. Abbott však uviedol, že klesajúci počet prípadov koronavírusu v štáte a urýchlenie distribúcie vakcín štátu umožňujú bezpečné opätovné otvorenie podnikov.

Texaské ministerstvo štátnych zdravotných služieb v nedeľu uviedlo, že zaznamenalo 2 347 nových potvrdených prípadov COVID-19 a 69 úmrtí. Podľa ministerstva klesli aj hospitalizácie, a to na 4 093. Štát má podľa údajov z Univerzity Johna Hopkinsa tretí najvyšší počet úmrtí v USA, pričom na vírus zomrelo viac ako 46 300 Texasanov.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je v súčasnosti proti vírusu úplne zaočkovaných takmer desať percent obyvateľov štátu - 2,8 milióna ľudí.

Švédsko zrušilo Gatesov experiment, ktorého cieľom bolo zakryť slnko v boji proti zmene klímy
Švédska vesmírna agentúra odvolala experiment, ktorý mal za cieľ zistiť, či by mohlo zakrytie slnka aerosólmi zvrátiť globálne otepľovanie. Projekt financoval Bill Gates. Vyvolal veľký odpor medzi ekológmi, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Medzitým v Mississippi, ktorá zrušila povinnosť nosiť masky 3. marca, došlo za posledný týždeň v priemere k 457 novým denným prípadom, čo podľa New York Times predstavuje pokles o 23 percent. Guvernér štátu Mississippi Tate Reeves oznámil, že zruší obmedzenia krátko po tom, čo tak uviedol Abbott.

"Od zajtra rušíme všetky naše opatrenia, ktoré sú spojené s nosením masiek a podniky budú môcť fungovať na plný výkon bez akýchkoľvek štátom stanovených pravidiel," uviedol Reeves na Twitteri.

Prezident Biden označil tlak na opätovné otvorenie znakom „neandertálskeho myslenia“ a vyzval guvernérov, aby dodržiavali bezpečnostné obmedzenia.

Signatári iránskej jadrovej dohody začnú rokovať o návrate USA
Zástupcovia Iránu, Číny, Ruska, Francúzska, Nemecka a Británie budú v piatok rokovať o návrate USA k jadrovej dohode z roku 2015. Diskusia sa bude týkať dodržiavania dohody zo strany Teheránu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca