Signatári iránskej jadrovej dohody začnú rokovať o návrate USA
02 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Zástupcovia Iránu, Číny, Ruska, Francúzska, Nemecka a Británie budú v piatok rokovať o návrate USA k jadrovej dohode z roku 2015. Diskusia sa bude týkať dodržiavania dohody zo strany Teheránu, informuje portál RT.


Stretnutie signatárov Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) prichádza po tom, čo americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je otvorený rozhovorom s Iránom o návrate. Avšak za podmienky, ak Teherán bude súhlasiť s dodržiavaním dohody. Irán uviedol, že prvým krokom by malo byť zrušenie sankcií uvalených Bidenovým predchodcom Donaldom Trumpom.

V rámci JCPOA sa západní signatári dohodli, že zrušia sankcie voči Iránu, ak bude aj naďalej obmedzovať svoj jadrový program. Vrátane dodržiavania limitov čistoty uránu a množstva, ktoré je schopný vyrobiť.

V roku 2018 Trump jednostranne odstúpil od dohody. Aj napriek tomu, že dozorné orgány tvrdili, že Teherán podmienky v tom čase dodržiaval. USA na Irán uvalili kampaň „maximálneho tlaku“.

Za urážku Putina by mal byť trest odňatia slobody, tvrdí ruský zákonodarca
Mali by byť zavedené nové tresty odňatia slobody pre tých, ktorí sú uznaní vinnými z urážania ruského prezidenta. Povedal to jeden z najvplyvnejších ruských poslancov s odkazom na Bidenove urážky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Irán v reakcii na to začal porušovať záväzky, minulý mesiac vyprodukoval 17,6 kilogramu uránu obohateného na 20 percentnú úroveň. Vyplýva to zo správy Medzinárodného agentúry pre atómovú energiu (IAEA) OSN.

IAEA údajne uviedla, že iránski jadroví vedci začali dodávať plyn UF6 do štvrtej kaskády 174 centrifúg IR-2m, ktoré Irán začal používať minulý rok, a to aj napriek tomu, že boli zakázané v rámci dohody JCPOA.

Putin odmieta prezradiť, akou ruskou vakcínou proti Covid-19 sa nechal zaočkovať
Vladimir Putin odmietol prezradiť, akou vakcínu proti Covid-19 sa nechal zaočkovať. Tiež vysvetlil, prečo nedostal vakcínu pred kamerami, ako to urobilo mnoho ďalších svetových vodcov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár