Sputnik V zjednotil Čechov a Slovákov
16 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Kým na Slovensku odstupujú politici kvôli presadzovaniu vakcíny Sputnik V, v Čechách naopak kvôli jej blokovaniu. Uviedol Kommersant.ru.


Na Slovensku sa môže začať očkovať ruskou vakcínou Sputnik V začiatkom mája. Oznámil to predseda vlády Eduard Heger. Jeho predchodca Igor Matovič odstúpil uprostred škandálu súvisiaceho práve s ruskou vakcínou. Heger, ktorý uskutočnil prvú zahraničnú návštevu v susednom Česku, okrem iného rokoval aj o opatreniach na boj proti pandémii a skúsenostiach s nákupom Sputniku V.

Heger sa najskôr stretol s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý ho prijal v letnom sídle v Lánoch západne od Prahy. Potom rokoval aj so svojím českým náprotivkom Andrejom Babišom, predsedom Senátu Milošom Vystrčilom a predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom.
Slovensko počká na maďarské laboratórium

Program prvej zahraničnej návštevy nového slovenského predsedu vlády zahŕňal nielen vzájomné vzťahy. Zaoberali sa aj bojom proti pandémii a skúsenosťami s nákupom ruskej vakcíny Sputnik V. „Praktická aplikácia vakcíny na Slovensku by sa mohla začať v máji,“ uviedol Heger na tlačovej konferencii po stretnutí s Babišom. Podľa neho treba počkať na výsledky, ktoré pre Slovensko robí jedno z
Maďarsko pomôže SR testovať vakcínu Sputnik V, potvrdil Szijjártó
Maďarsko pomôže Slovensku s testovaním ruskej vakcíny Sputnik V. Potvrdil to podľa komerčnej televízie Hír TV v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po piatkovej schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom financií Igorom... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr
.

Blanár: Sputnik bol Matovičov zúfalý, no nevydarený nástroj ako zastaviť pád popularity
"Prvého marca Igor Matovič s ministrom zdravotníctva teatrálne vítali vakcínu Sputnik na košickom letisku a sľubovali, že do dvoch týždňov sa začne s očkovaním. Šesť týždňov prešlo a stále nič..." Citát Juraj Blanár. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


„Sputnik V sme umiestnili na slovenský trh, pretože máme veľa občanov, ktorí nechcú byť očkovaní inou vakcínou,“ poznamenal Heger.

Hegerove slová zneli trocha ako výhovorka. Každopádne skúsenosti českých a slovenských politikov v súvislosti s ruskou vakcínou sú zásadne odlišné.

Hegerov predchodca Matovič odstúpil koncom marca práve v súvislosti s dodávkou prvej sady Sputnik V. Tá najprv prešla zrýchleným registračným postupom na Slovensku. Vo všeobecnosti však stále nie je registrovaná v EÚ.

Po dovezení prvej šarže 1. marca počas jedného z rozhlasových vysielaní sa novinár pýtal Matoviča, za čo dokázal tak rýchlo priviesť Sputnika V. Vtedajší premiér sa v reakcii pokúsil zavtipkovať, že vakcínu vymenil za územie zakarpatskej časti Ukrajiny. Po pozvaní veľvyslanca Slovenska na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a mimoriadne tvrdej reakcii oficiálneho Kyjeva sa však musel ospravedlniť.

Blaha: Premiér nechal rusofóbnu úradníčku, aby rozohrala geopolitický hejt proti Sputniku
Blaha má opäť o čom písať. Po tlačovej konferencii Igora Matoviča k Sputniku je veru námetov dosť. Známeho ľavičiara najviac hnevá, že kým sa politici a úradníci hádajú, stále zomierajú ľudia. A vinu nesie podľa smeráka aj... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Petra Demková


Na pozadí škandálu a dozrievajúcich nezhôd a nespokojnosti ostatných slovenských vládnucich strán so svojvôľou Matoviča najskôr odstúpil šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajči. Následne i samotný Matovič.
Zeman chce Sputnik V aj bez povolenia EÚ

V Prahe naopak nedávno prišli o miesto dvaja ministri, ktorí sa aktívne postavili proti obstarávaniu ruských vakcín. Odišiel šéf ministerstva zdravotníctva Jan Blatný a minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Prezident Miloš Zeman je jedným z najaktívnejších
Baťovej zo ŠÚKL Sputnik V nevyhovuje, lebo je z Ruska, myslí si Čarnogurský ml.
Baťovej zo ŠÚKL Sputnik V nevyhovuje, lebo je z Ruska, hovorí Ján Čarnogurský ml. Baťova ním nariadila očkovať iba myši a morčatá. Na druhej strane AstraZenecou dovolila očkovať slovenských učiteľov. Preložím vám z právnickej reči, čo nám Rusi... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Gabriel Matta
Sputniku V. Sedemdesiatšesť ročný prezident vyhlásil, že je pripravený nielen sám sa očkovať ruskou vakcínou, ale tiež schváliť ju na národnej úrovni.

České úrady sa každopádne rozhodli ešte počkať na schválenie na úrovni EÚ. Už v najbližších dňoch však do Moskvy vycestuje podpredseda vlády a minister vnútra Českej republiky Jan Hamáček. Zároveň pôsobí aj ako zastupujúci minister zahraničných vecí.

Blaha šokuje: Hovorí sa, že Rusko požaduje Sputnik naspäť, lebo Matovič zaň nezaplatil!
Klamstvo Igora Matoviča o vakcíne Sputnik, ktoré objavila prezidentka celkom pobavilo podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. Ten sa smeje z hlavy štátu z toho, že však ona ho do funkcie vymenovala hoci vedela, aký je daňový podvodník. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa zdrojov Kommersantu sa má Hamáček stretnúť aj s hlavou ruského ministerstva priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.
Sputnik V chce takmer 47 percent Čechov

Jednou z tém má byť i možnosť nákupu ruskej vakcíny proti COVID-19. „Musíme byť pripravení na okamžitú kúpu Sputnik V. Tak, aby sme mohli očkovať obyvateľov akonáhle získa osvedčenie od Európskej liekovej agentúry,“ oznámil Hamáček.

V Českej republike sú teraz k dispozícii vakcíny Pfizer/BioNTech, americká Moderna a britsko-švédska AstraZeneca s novým názvom Vaxzevria. Podľa prieskumu agentúry pre sociologický výskum STEM/MARK je pripravených očkovať sa Sputnikom V
Podľa prieskumu verejnej mienky chce takmer polovica Čechov Sputnik V
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková
českých občanov.

AstraZeneca sa topí v problémoch, no Sputnik, ktorý nám leží v skladoch, žiadne vedľajšie účinky nemá
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková