Aktivisti, platení za šírenie západnej propagandy, vybehli ako besní psi, píše Chmelár k Ukrajine
16 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Keďže som pri mojich analýzach konfliktu na Ukrajine „pichol do osieho hniezda“ , dalo sa to očakávať. Aktivisti platení za šírenie západnej propagandy vybehli ako besní psi a úsilie o objektívne informovanie verejnosti má byť po zásluhe potrestané. Denník N si ma vybral za terč. Aby vraj svojim čitateľom ukázal „klasickú ukážku kremeľskej informačnej operácie“." Citát Eduard Chmelár.


"V skutočnosti sú však práve praktiky Denníka N učebnicovým príkladom propagandistického naratívu, v tomto prípade obohateného o prvky paranoje." Píše v rozsiahlom statuse na sociálnej sieti Eduard Chmelár. Redakcia HD z neho vyberá nasledujúce myšlienky. (Celý text si môžete prečítať na sociálnej sieti.)

Eduard Chmelár: Jeden proamerický think-tank ovládol celý rezort obrany
Chmelár tvrdí, že Ministerstvo obrany ovládol jeden proamerický think-tank. „Svoje kontakty zneužili na to, že vybavili svojmu inštitútu dotáciu v činnosti, ktorá mu neprináleží,“ tvrdí a pripája dôkazy. Sú to dotácie na realizáciu projektu... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Petra Demková


Reprofoto FB (@Eduard Chmelar)

Propagandu fakty nezaujímajú

"Ona si len účelovo vyberá nejaký motív, ktorý urputne dokazuje. Vopred určí, čo je pravda a nemá záujem o hlbšie zhodnotenie problému." Píše Chmelár.
Kráľovská "ponuka"

"Redaktor Denníka N Šnídl - áno, to je ten Šnídl, ktorý sa pred troma rokmi pokúsil vyrobiť škandál z toho, že ma zamestnali (!!!) na Akadémii Policajného zboru,. Zisťoval si čo učím, prečo to učím a či sú vedeniu školy známe moje postoje „spochybňujúce prezidenta Kisku a prácu tradičných médií“. Ten mi poslal esemesku, v ktorej mi oznámil, že o mne ide písať článok ako o dezinformátorovi. Ale že sa môžem vyjadriť k jednej otázke."
Pasca propagandistov

Chmelár varuje: "Je to pasca. Ak prijmete ich hru, prijmete propagandistický naratív (mentálny obraz - pozn. red.HD.) Preto som mu ponúkol štandardný rozhovor o všetkých aspektoch ukrajinského konfliktu. V ňom sa ma bude môcť pýtať na všetko, čo ho zaujíma. Toto Šnídl odmietol, pretože sa to vymykalo jeho zámeru. A tým nebolo informovať čitateľov o všetkých kontextoch ukrajinskej krízy, ale spochybniť najvýraznejšieho kritika domácej propagandy.
Mlčia selektívne

"Všimnite si, že ich nezaujíma nijaké z vládnych klamstiev, ktoré som odhalil. Mlčia o zjavných dezinformáciách ukrajinských médií a západných politikov. Nemajú odvahu konfrontovať s vami všetky tie nezmysly, ktoré sa popísali o konflikte na Donbase v uplynulých týždňoch. Potrebujú jediné: pošpiniť vás ako osobu. Neštítia sa ani takej podpásovky ako hodiť vás do jedného vreca s kotlebovcami (čo je vzhľadom na moje zásadné antifašistické postoje obzvlášť nechutné). Nerozlišujú relevantnosť kritiky a sú vydesení z toho, že vás číta veľa ľudí a že vaše názory začínajú mať vplyv."  Jasne demaskuje platenú propagandu Eduard Chmelár.

Provokatérom pri ukrajinských hraniciach nie je iba Rusko, ale aj USA a NATO, tvrdí Chmelár
Súčasnú napätú situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach pripisujú mnohí, aj naši, politici najmä ruskej strane. Politický analytik Eduard Chmelár ale vidí celú vec úplne ináč, čo zoširoka vysvetlil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Povrchné útoky

"Charakteristickým znakom naratívu propagandy je, že ignoruje štandardné metódy analýzy, sociálnej kritiky a logických argumentov a útočí na osoby. Tragikomickým príkladom sú metódy niektorých think-tankov, ktoré „vyvracajú“ hoaxy obyčajným konštatovaním, že USA to popreli. (A bodka, bez zdôvodnenia, proste dôvera vo Veľkého brata je bezmedzná).

Alebo typické správanie našich červených denníkov (N a Sme), ktorým stačí na usvedčenie Ruska zo lži tvrdenie nejakého amerického senátora a jeho názor označia za „dôkaz“." Píše publicista a pedagóg Chmelár.
Úzko vyhranená ideológia

"Naše mainstreamové denníky ľuďom nepomáhajú vyjadriť sa. Šíria ideologicky veľmi vyhranený pohľad na svet, pričom nositeľov iných názorov buď ignorujú alebo škandalizujú. Nie sú to novinári, sú to pešiaci informačnej vojny. Vybrali si bezvýhradne jednu stranu a šíria jej naratív. Najatých „lovcov konšpirátorov“ ako Šnídla neplatia za to, aby odhaľoval pravdu, ale aby zničil nepriateľa.

V ére klasickej žurnalistiky sa nepravdy a omyly korigovali právom na opravu. Lenže celá ponovembrová žurnalistika urputne bojovala proti systémovému uplatňovaniu tohto práva.  Výsledok je, že dnešné médiá hrajú medzi sebou iba propagandistický pingpong."

Chmelár: Ponúknite Bratislavu za mesto mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine
"V čase, keď sa najväčšie ohnisko medzinárodného napätia nachádza len kúsok od našich východných hraníc a je ohrozený svetový mier, sa slovenská diplomacia správa neobyčajne pasívne. Namieste je otázka, či vôbec máme vlastnú zahraničnú politiku.... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Paradox doby

"Práve na čele Denníka N stojí človek, ktorý patril pred dvoma desaťročiami ako zahraničný spravodajca denníka Sme k najväčším šíriteľom americkej propagandy a lží o zbraniach hromadného ničenia v Iraku. Kým v Spojených štátoch museli takíto klamári z médií odísť, on sa za to nikdy ani len neospravedlnil a ešte ho aj povýšili. Ba čo viac – a to sa podržte – dnes ho pozývajú na bratislavské univerzity, aby študentom prednášal o tom, ako rozlíšiť pravdu od hoaxu!" Poukazuje na  šialenstvo doby a úrovne žurnalistiky na Slovensku Chmelár.
Otázka za milión

!Ako sa môžeme vyrovnať s vlastnou minulosťou, ako môžeme posilniť demokraciu a ozdraviť verejný diskurz na Slovensku, keď luhárov považujeme za ctihodných a odvážnych hľadačov pravdy za naničhodných? V naratíve propagandy niet prieniku na štruktúrovanú komunikáciu, diskusiu či polemiku s rešpektom voči oponentovi, je len snaha zničiť ho ako protivníka." Píše vo svojom statuse, ktorý si celý môžete prečítať na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Desivé slová Chmelára: Rastúce napätie medzi Spojenými štátmi a Ruskom ohrozuje celý svet
Mnohými Slovákmi lomcujú obavy o to, aby sa na Ukrajine nerozpútal vojnový konflikt s Ruskom. Ten by totiž mohol mať ďalekosiahle dôsledky nielen na našu krajinu. V podstate na celú Európu a možno aj celý svet. To, o aký vážny problém ide, opísal... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik