Peking odporúča, aby si japonskú jadrovú odpadovú vodu z Fukušimi zobrali USA, keď sa im zdá taká nezávadná
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia predniesla nový návrh. Podľa nej by si Washington mal zobrať rádioaktívne odpadové vody z Fukušimy, keďže trvá na tom, že voda je dostatočne bezpečná. Podľa USA je totiž voda dostatočne bezpečná na to, aby sa mohla vyliať do morí okolo Japonska, informuje portál RT.




Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing v stredu vyjadrila odpor Pekingu proti japonským plánom vyliať viac ako milión ton rádioaktívnej odpadovej vody z Fukušimy do oceánu.

„Japonsko a USA tvrdia, že vyčistená jadrová odpadová voda z elektrárne Fukušima je v súlade s medzinárodnými bezpečnostnými normami a je dokonca pitná, tak prečo si vodu nenechávajú pre seba? alebo ju možno nedopravia do USA?“ napísala hovorkyňa.

V pondelok Japonsko oznámilo, že „zhruba o dva roky“ bude vypúšťať odpadovú vodu z tavenia v jadrovej elektrárni Fukušima do oceánu. Plán, o ktorom sa všeobecne hovorilo, že je preferovanou možnosťou Tokia, sa stretol s odsúdením japonskými susedmi.

Stretnú sa Putin a Biden vo Viedni? Rakúsko ponúka svoje hlavné mesto pre navrhovaný samit
Rakúsko prejavilo ochotu usporiadať potenciálny summit na vysokej úrovni medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Joe Bidenom. Viedeň sa ponúkla po tom, čo americký prezident uviedol, aby sa dvojica stretla v „tretej... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


V utorok Peking označil Tokio za „nezodpovedné“ a vyzval na konzultácie so susednými krajinami a príslušnými stranami. Proti rozhodnutiu protestovala aj Južná Kórea.

Organizácia Greenpeace minulý rok uviedla, že odpadové vody zo závodu sú nebezpečnejšie, ako tvrdí japonská vláda.

V Čiernom mori začínajú Rusi ostré cvičenie. Očakávajú príchod amerických torpédoborcov
Keďže sa očakáva príchod prvej z dvoch amerických vojnových lodí, Ruské námorníctvo dnes v Čiernom mori usporiada ostré cvičenie, informuje portál Daily Mail. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Ich publikácia s názvom „Zastavenie prílivu 2020: Realita krízy rádioaktívnej vody vo Fukušime“ tvrdila, že údajne upravená voda stále obsahuje „nebezpečné hladiny uhlíka-14“, rádioaktívnu látku, ktorá má „potenciál poškodiť ľudskú DNA“.

Organizácia tvrdí, že japonská vláda nesprávne opísala vodu ako „upravenú“, a vzbudila dojem, že rádioaktívne trícium je jediným rádionuklidom vo vode. Japonské úrady akumulovali a čistili viac ako milión ton odpadových vôd od doby, čo sa závod pred viac ako desiatimi rokmi rozpadol.

Švédsko má najvyšší počet nových prípadov Covid na osobu v Európe, no v počte úmrtí aj tak patrí k najlepším
Švédsko oznámilo najvyšší počet nových infekcií koronavírusmi v Európe za posledný týždeň. Zároveň má viac pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti ako kedykoľvek od prvej vlny pandémie, informuje Guardian. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková