Švédsko má najvyšší počet nových prípadov Covid na osobu v Európe, no v počte úmrtí aj tak patrí k najlepším
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková


Švédsko oznámilo najvyšší počet nových infekcií koronavírusmi v Európe za posledný týždeň. Zároveň má viac pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti ako kedykoľvek od prvej vlny pandémie, informuje Guardian.


Škandinávska krajina, ktorá sa rozhodla ísť proti prísnym obmedzeniam, má podľa ourworldindata.org sedemdňový priemer 625 nových infekcií na milión ľudí.


Podľa údajov to bolo 521 v Poľsku, 491 vo Francúzsku, 430 v Holandsku, 237 v Taliansku a 208 v Nemecku. Toto číslo bolo mnohonásobne vyššie ako 65, 111 a 132 na milión u severských susedov Švádska. Vo Fínsku, Dánsku a Nórsku.


Podľa švédskeho registra intenzívnej starostlivosti bolo v pondelok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v krajine liečených 392 ľudí, čo je viac ako januárový vrchol druhej vlny 389.


ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: Zaočkovaný pacient sa v Česku nakazil juhoafrickou mutáciou koronavírusu
V Českej republike sa objavil prvý pacient infikovaný juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý ochorel po dvoch dávkach vakcíny. Informoval o tom Marián Hajdúch z Lekárskej fakulty Palackého univerzity v Olomouci, uviedol v utorok server... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič



Švédska verejnosť „skutočne zmenila svoje správanie a každodenný život je vo veľkej miere už veľmi obmedzený“, uviedla ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová.


Vláda plánovala po veľkonočných sviatkoch zmierniť niektoré pravidlá vrátane zvýšenia limitu počtu návštevníkov zábavných parkov, koncertov a futbalových zápasov. No agentúra verejného zdravotníctva jej to neodporúčala.


Virológa zaskočilo odporúčanie podávať po prvej dávke AstraZeneca druhú dávku inými vakcínami
Známy bonnský virológ Hendrik Streeck netají prekvapenie z odporúčania ponúknuť ľuďom zaočkovaným v prvej dávke vakcínou AstraZeneca v druhej dávke už očkovaciu látku od spoočností Biontech alebo Moderna, píše nemecký portál... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nepodstatné obchody zostali vo Švédsku otvorené, hoci vláda obmedzila počet zákazníkov a bary a reštaurácie slúžili naďalej. Aj keď s čoraz prísnejším obmedzením otváracích hodín a predaja alkoholu.


Na verejných zhromaždeniach sa neustále sprísňovali obmedzenia, školy však väčšinou zostali otvorené.  Hallengrenová minulý týždeň uviedla, že vláda prijala opatrenia, ktoré považuje za potrebné.


„Či to postačuje?... nie je to rozhodnutie, za ktorým by som mohla stáť,“ povedala minulý týždeň poslancom.


Nemecko: Ľuďom do 60 rokov, zaočkovaným AstraZenecou, podajú inú druhú dávku
Ľuďom vo veku pod 60 rokov, ktorí dostali v Nemecku prvú dávku očkovacej látky proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, podajú druhú dávku od inej firmy. V utorok sa na tom dohodol spolkový minister zdravotníctva s regionálnymi ministrami.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr

Hallengrenová však uviedla, že vláda sa tiež pokúsila „zabezpečiť ďalšie dôležité funkcie spoločnosti. Len čo to skončí, spoločnosť by mala byť schopná naďalej fungovať.“ Cieľom podľa nej nebolo „príliš“ vplývať na súkromný život ľudí.


Prieskumy ukazujú, že Švédi v posledných týždňoch venujú menšiu pozornosť odporúčaniam, čo viedlo hlavného epidemiológa krajiny Andersa Tegnella k požiadavke väčšej disciplíny. "Je potrebné, aby ľudia dodržiavali pravidlá, ktoré máme," uviedol.


Krajina s 10 miliónmi ľudí zaznamenala viac ako 13 000 úmrtí súvisiacich s Covidmi, čo predstavuje úmrtnosť na milión takmer 1 350 - mnohonásobne vyššiu ako úmrtnosť jej severských susedov. Ale zato nižšiu ako v niekoľkých európskych krajinách, ktoré sa rozhodli pre lockdown.


USA pozastavujú kvôli výskytu zrazenín očkovanie vakcínou Johnson & Johnson
Očkovanie vakcínou spoločnosti Johnson & Johnson sprevádzajú rovnaké problémy ako látku značky AstraZeneca. Aj v prípade americkej vakcíny sa vyskytli krvné zrazeniny. Niekoľko zaočkovaných zomrelo. V USA sa očkovanie vakcínou Johnson &... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková

Analýza oficiálnych údajov z niekoľkých krajín minulý mesiac ukázala, že nárast nadmernej úmrtnosti bol vo Švédsku v roku 2020 menší ako vo väčšine európskych krajín.


Odborníci na infekčné choroby tvrdia, že výsledky by sa nemali považovať za dôkaz zbytočných lockdownov. No pripúšťajú, že môžu naznačovať, že celkový postoj Švédska k boju proti pandémii môže mať niektoré aspekty, ktoré stojí za to študovať.


Predbežné údaje štatistickej agentúry EÚ Eurostatu ukazujú, že vo Švédsku zomrelo v roku 2020 o 7,7% viac ľudí, ako je priemer za predchádzajúce štyri roky. To je menej ako v 21 z 30 skúmaných krajín.


Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

Španielsko a Belgicko, ktoré sa rozhodli pre opakované prísne obmedzenie, mali takzvanú nadmernú úmrtnosť o 18,1%, respektíve 16,2%.


Švédsko si však počínalo oveľa horšie ako susedné severské krajiny. Dánsko zaznamenalo nadmernú úmrtnosť len 1,5% a Fínsko 1,0%. Nórsko nemalo v roku 2020 žiadnu nadmernú úmrtnosť.


 Senzačný rozsudok: Žiadne masky, žiadne rozostupy, žiadne ďalšie testy pre študentov!
Weimar Family Court (miestny rodinný súd vo Weimare) 8. apríla 2021 rozhodol, že dvom školám v meste sa s okamžitou platnosťou zakazuje požadovať, aby žiaci boli nútení nosiť akýkoľvek druh prekrytia úst či nosa (najmä respirátory FFP2).... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič